
Friluftsliv på
Ry Højskole
Natur, friluftsliv og fællesskab
Ry Højskole ligger i Danmarks største sø- og skovområde, og det bruger vi! På friluftsliv har du mulighed for at prøve kræfter med alt fra kajak og kano til ski, klatring, vandring, mountainbike og meget meget mere.
På friluftsliv udforsker og øger vi kendskabet og forståelsen for den natur, vi er en del af. Vi dyrker den fælles glæde ved at være udenfor og opleve naturen på forskellige måder, i alt slags vejr og på alle årstider.
Og så skal vi have det sjovt og prøve kræfter med discipliner, vi måske ikke kender så godt. Vi har vores egne kajakker, kanoer, polokajakker, sit-on-top-kajakker, ski, utroligt mange trangiasæt, telte og meget mere forskelligt friluftsudstyr.
På kajakpolobanen kan du kæmpe og give den gas, du kan hygge dig ved bålet med de andre, komme til tops i havens klatretræer eller ro en morgentur og se solen stå op over Søhøjlandet. Mulighederne for at møde natur, friluftsliv og fællesskab er mange, og vi har en lang række fag og muligheder for dig, der søger udfordringer på en højskole, hvor naturen er lige udenfor døren.











FAQ
Friluftsliv på Ry Højskole
Ry Højskole tilbyder en bred vifte af friluftsaktiviteter, herunder kano, kajak, klatring, bjergbestigning og maraton. Aktiviteterne lægger vægt på samarbejde, tillid og fælles oplevelser i naturen.
Højskolen ligger midt i Søhøjlandet med direkte adgang til Møllesø og Gudenåen. Der er egen badebro, friluftssauna, træplateauer og klatrefaciliteter, som giver optimale betingelser for udeliv året rundt.
Gennemsnitsalderen for elever på Friluftsliv er den samme som for resten af skolen, nemlig ca. 21 – 22 år. Der er en aldersspredning mellem ca. 18 og 30 år.
Friluftsliv på Ry Højskole giver ro i sindet, styrker din selvtillid og bringer dig tættere på naturen og andre mennesker. Du bliver både fysisk og mentalt stærkere og får en ny forståelse for bæredygtighed og fællesskab gennem oplevelser i det fri.
Efter en introduktionsperiode i basisteknikker kan du vælge at fordybe dig i teknikker og færdigheder, der kræves til kano-, kajak- og træklatre-instruktøruddannelser.
I første omgang vil vi anbefale at du kommer forbi og besøger skolen og får en generel introduktion til Ry Højskole i sin helhed. Her vil du også få mulighed for at høre meget mere om friluftsliv på Ry Højskole.

Friluftsliv for både nybegyndere og nørder
Uanset om du har få, ingen eller mange erfaringer med friluftsliv, er der udfordringer for alle i fagene. Der er ingen krav om særlige forudsætninger eller kompetencer for at have friluftsliv.
Det er vores mål, at man uanset niveau og erfaring får oplevelser, der givermod og lyst til at udfordre, øve og måske mestre det, man bliver grebet af. Der er rum til den nørdede teknikfreak, som helst vil beherske en bestemt grønlændervending eller forfine en klatreteknik. Men også til den der bare tager på tur for at se lappedykkerens dans tæt på.
Samarbejde og tillid
Fælles for alle skolens friluftsfag er, at vi møder hinanden udenfor og uden filter. Alle vil havne i nye situationer, hvor vi oplever noget nyt om os selv, hvor fordommene falder, og vi knytter bånd. Vi har brug for hinanden, når vi sikrer hinanden på klatrebanen, eller når vi øver makkerredninger i kajakken. Men også bare som en del af det stærke fællesskab der opstår, når man er på tur sammen.
Ture til Norge
og Sverige
– og lige rundt om skoven
Vælger du friluftsliv som hovedfag, vil du komme på mange forskellige små og længere ture. Uanset om det kun er en dagstur i kajakken, en to-dages vandretur eller en længere kanotur, har du mulighed for at træne dine egne evner og grænser. Hvordan og hvor langt vi tager på tur afhænger af årstiden, men én ting er sikkert: vi skal derud.
Har du friluftsliv som hovedfag i 1. periode i efteråret går tager vi på kajaktur i en uge i den svenske Skærgård. Her er kodeordene fiskeri, ø-til-ø-hop, sæl-safari og udforskning af den svenske natur.
Har du friluftsliv som hovedfag i 1. periode om foråret, tager vi en uge på fordybelsestur til Norge, hvor kodeordene er bl.a. er vinterfjeld, sneliv, ski, og overnatning i snehuler på fjeldet.
Læs mere om at rejse med Ry Højskole her.



















Friluftsliv
Som hovedfag eller valgfag
Du kan vælge Friluftsliv som hovedfag både på forårs- og efterårsopholdene. Fokusset på faget er forskelligt og vil varierer, afhængigt af om du går på skolen i efteråret eller foråret.
Du har også mulighed for at vælge friluftsliv som valgfag. Her vil vi også tage på ture, og afhængigt af, hvilke valgfag du vælger, vil der bred mulighed for både at nørde eller nyde naturen omkring Ry.
Læs mere om vores valgfag her.
I valgfagene er der plads til leg, nysgerrighed og fordybelse. Og kan du slet ikke få nok af friluftsliv, har du mulighed for vælge friluftsliv både som hovedfag og som valgfag i løbet af dit ophold på højskolen.

Undervisere
Torben Madsen, Johan Mikkelsen og Anna Schou står for hele friluftsfeltet på Ry Højskole. De er alle garvede undervisere og turledere og har en lang række certificeringer og kurser bag sig inden for friluftsliv. Torben, Anna og Johan skaber et trygt socialt og fagligt fællesskab omkring friluftslivsfagene.

Torben Madsen

Johan Mikkelsen

Anna Schou
Få mere information om Ry Højskole
Hvis du har spørgsmål til friluftsfagene på Ry Højskole eller til valgmulighederne på skemaet, så er du velkommen til at skrive til os.
Kom og besøg os og få en rundvisning. Oplev stemningen på Ry Højskole og hør mere om Friluftsliv som hoved- og valgfag.
Kontoret er åbent:
Mandag – Torsdag
kl. 9.00 – 16.00
Fredag
kl. 9.00 – 13.00