FRILUFTSLIV PÅ RY HØJSKOLE

På friluftsliv på Ry Højskole har du mulighed for at prøve kræfter med alt fra kajak og kano til ski, klatring, vandring, mountainbike og meget meget mere. Skolens omgivelser med sø og skov er idéelle til friluftsliv. Der kræves ingen forkundskaber, men du skal være klar på at være under åben himmel både dag og nat.  

Natur, friluftsliv og fællesskab

På hovedfaget friluftsliv vil du opleve et godt og trygt fællesskab. Her er der er fælles glæde ved at bevæge sig ud og opleve naturen på forskellige måder, i alt slags vejr og på alle årstider. Opmærksomheden og øget kendskab og forståelse for den natur vi er en del af står i centrum. 

Og så skal vi have det sjovt og prøve kræfter med discipliner vi måske ikke kender så godt. På kajakpolobanen kan du kæmpe og gi den gas. Du kan hygge dig ved bålet med de andre, ro en morgentur eller tage på et trek i Danmarks største sø- og skovområde. Kort sagt er mulighederne for at møde natur, friluftsliv og fællesskab mange, og vi udbyder en lang række fag som er oplagte for dig, der søger udfordringer på en højskole, hvor naturen er lige udenfor døren.

Faglighed for nybegynder eller outdoor-nørden

Uanset om du har få, ingen eller mange erfaringer med friluftsliv, er der udfordringer for alle i fagene. Der er ingen krav om særlige forudsætninger eller kompetencer. Til gengæld er det vores ambition, at du får oplevelser, der giver mod og lyst til at udfordre, øve og måske mestre det du bliver grebet af. Der er rum til den nørdede teknikfreak, som vil beherske en bestemt grønlændervending eller forfine en klatreteknik. Men også til den der bare tager på tur for at se lappedykkerens dans på tæt hold.

Samarbejde og tillid

Fælles for alle friluftsfag er, at vi møder hinanden uden filter. Alle vil havne i nye situationer, hvor vi oplever nyt om os selv, hvor fordomme falder, og vi knytter bånd på en særlig måde. Vi har brug for hinanden og for alle. Helt konkret, når han der hænger i et reb 20 meter oppe er tryg, fordi du er der og sikrer ham. Men også som en del af det stærke fællesskab der opstår, når man er på ture sammen.

Ture og rejser med friluftsliv til Sverige og Norge

Vælger du friluftsliv som hovedfag, vil du komme på mange små og længere ture ture.På turene med friluftsliv vil du blive udfordret og få mulighed for at teste dig selv i mere krævende situationer. Der vil hele tiden være en god støtte til dig og du vil blive bevidst om dine egne evner og grænser.  

Har du friluftsliv som hovedfag i første periode om foråret går fordybelsesturen til Norge, hvor kodeordene er sneliv, ski, overnatning i snehule og meget mere. Har du friluftsliv som hovedfag i første periode i foråret går turen til den svenske Skærgård. her er kodeordene kajak, fiskeri, overnatning under åben himmel og meget mere.

Læs mere om at rejse med Ry Højskole her.

 

Undervisere

Torben Madsen og Johan Mikkelsen står for hele friluftsfeltet på Ry Højskole. Begge er særdeles erfarne undervisere og turleder og har en lang række certificeringer og kurser bag sig i forhold til kompetencer i friluftsliv. 

Torben og Johan understøtter at der er et godt socialt og fagligt fællesskab omkring friluftsfagene.

Torben Skovlund Madsen

 

Johan Elm Mikkelsen

 

Få en rundvisning

Kom og besøg os og få en rundvisning: Oplev højskolen og hør mere om friluftsliv og mulighederne for at udvikle dig i og med naturen. Se eventuelt vores instagram, hvor der ligger en masse billeder fra diverse ture med friluftsliv.

FAQ om friluftsliv

Ja ………….

Her ser du de fag, du kan vælge ud fra

Hovedfag

Nordisk Friluftsliv
Teater
Musik
Keramisk Design
Kunst 
Verden omkring os

Valgfag

Adventuresport
Analog foto
Band
Bæredygtigt tøjdesign
Dans
Film
Hot Skrot
Idræt
Impro teater
Keramik Intense
Klatring, kano og kajak
Kloden kalder
Kor
Krop og køn
Litteratur og skriveværksted

Lytteklubben
Musikproduktion
Nyheder vendt og drejet
Partyband
Rød keramik
Sensommersafari
Sprog og eksistens
Storyslam
Strik
Tegning
Under himlen
Verdensmad
Værk og vandring
Yoga

Yderligere forklaring til valg af fag på 1. og 2. periode

Ved tilmelding vælger man et af de 6 hovedfag (de blå fag). Valget gælder kun de første 6 uger (1’ periode) i efteråret og 7 uger på forårsholdet.

Hvornår vælger du fagene?
Efter ankomsten bliver du præsenteret for valgfagene. Du vælger først, når du er kommet.
I første periode er der også en række workshops, der skifter hver uge.

Hvad er med i hele forløbet?
I hele forløbet er der hver uge fællestimer og højskoleaftner med foredrag, koncerter og meget andet. Og i løbet af opholdet vil der være fordybelsesuger hvor vi tager på ture med hovedfag eller fordyber os på anden vis.

Hvor mange uger tilmelder man sig?
Om foråret kan man tilmelde sig det samlede 22 ugers forløb. Det gør næsten alle. Har man kun mulighed for at være med de første 7 uger eller de følgende 15, kan man vælger perioderne enkeltvis. Vælger man 7 uger, kan man ikke regne med en plads de følgende 15 uger.
Efterårskurset er på 18 uger, og man melder sig til det samlede forløb.

Fleksibelt højskoleophold
Forårsskemaet – og efterårsskemaet har samme struktur. Efter de første 6 eller 7 uger vælger alle igen nye fag. Ingen har på forhånd valgt fag til 2’ periode. Det giver dig god mulighed for at prøve en masse fag og vælge om undervejs i løbet af dit højskoleophold.

Suppler dit hovedfag med disse forskellige valgfag

ANALOG
FOTO

På Ry Højskole har vi et kæmpe arsenal af old-school fotoapparater, et ægte mørkekammer og analogt fremkaldeudstyr . Det er et kæmpe bøvl at arbejde med analog foto, men omvendt er glæden og det kunstneriske produkt det større, når du har gjort dig umage og lavet dit eget foto helt fra bunden. Du vil få undervisning i foto- og fremkaldeteknik og du vil få en række opgaver og benspænd, som skal udvikle dig som fotograf og skærpe dit blik på verden omkring dig. 

Dine venner spørger: “Hvor har du det ekstremt fede billede fra?”, hvortil du svarer “Det har jeg fucking selv lavet!”

Underviser: Søren

ADVENTURE
SPORT

I faget Adventure Race lærer og træner vi bl.a. kajak, kanosejlads, mountainbike, orienteringsløb efter GPS, kort og kompas. Her er det OK at du gerne vil vinde og være hurtigst! Her er der mulighed for tons, tempo og vindermentalitet. Faget ligger typisk fredag eftermiddag, hvor du har brug for at komme ud og få brændt noget energi af inden den står på weekend!. Kend dig selv og dine fysiske grænser bedre at kende på dette fag. 

BAND

Musik har en stor plads på Ry Højskole. Mange vil gerne spille og dyrke det musiske, selvom de ikke har musik som hovedfag. Derfor har vi band-valgfaget, hvor du kan dyrke musikken for…fuld musik! Du bliver bedre til at spille sammen med andre – og du bliver bedre på dit instrument/sang. Og måske finder du endda sammen i en band-konstellation, som holder ved efter dit højskoleophold. Undervisningen veksler mellem teori, sangskrivning, indspilning og koncerter. 

Undervisere: Jeppe og Jesper

BRÆTSPIL

Det er fredag eftermiddag. Du har lyst til at have det sjovt på en stille og rolig måde… Du har derfor meldt dig til valgfaget BRÆTSPIL! Her skal du og en lille gruppe af dine højskolevenner lære og spille de vildeste og bedste brætspil, som denne verden har at tilbyde. Ind i mellem vil din underviser afbryde spillet og lave øvelser, som gør at det du troede bare var brætspil pludselig handler om psykologi, roller, gruppedynamik og vindermentalitet. Kort sagt: Mega hyggeligt, mega sjovt og faktisk et fag hvor du lærer noget nyt om dig selv og dine venner. 

Underviser: Jesper

BÆREDYGTIGT
TØJDESIGN

I bæredygtigt tøjdesign kan du arbejdet med syning af tøj og tasker i genbrugsmaterialer og nyt stof. Vi tegner mønstre af efter vores ynglingstøj og du kan lære at lave mønstre ud fra dine mål.

Underviser: Annette

DANS

Tag på højskole og vælg dans som valgfag: At danse er at slippe kroppen fri, være nærværende og opmærksom. Vi dykker ned i en verden uden ord og kommunikerer i stedet for med vores kroppe.

Underviser: Eliza

EFTERÅRS
SAFARI

Efterårssafari er et friluftslivsfag som du kan vælge, hvis du ikke har friluftsliv som hovedfag. Efterårssafari er mødet med naturens skiftende farver og stemninger, action på mountainbikes i himmelbjergene, roen på en drivende tømmerflåde, tidløshed i kajakken, uvisheden når naturen ikke passer til kortet, kicket når vi mister fodfæstet, og lettelsen når rebet griber os.

Underviser: Johan og Torben

FILM

Vi skal se film! De bedste film! Nye film og klassikere! Skøre film, sjove film, skæve film og de mest banebrydende dokumentarfilm! Det handler om at forstå verden og mennesket igennem film. Det handler om filmens fortællesprog, dens dramaturgi, scenografi, karakterer og konflikt. Vi låner den utrolig hyggelige Ry Biograf og tager måske en hovedpude med, så vi sidder ekstra godt. 

Underviser: Brian

HOT
SKROT

Hot skrot er et fag, hvor din bevidsthed om hvad du og andre kasserer skærpes. Du arbejder med indsamlet skrammel og genbrugsting, møbler, lamper, stof, dippedutter og dingenoter, rendestensaffald mm.

IDRÆT

Idræts-tons er faget, hvor vi konstant er på jagt efter den sjovest mulige vej til den højest mulige forbrænding/puls. Vi skal spille kendte og ukendte boldspil, lege og kæmpe om bolden eller om at fange hinanden.

IMPRO
TEATER

Impro er sjovt, umiddelbart og her øver man sig for alvor i at slippe kontrollen. Meeeeen, vi starter stille og roligt, får skabt et trygt og godt rum til at prøve noget af, fejle og prøve af igen.

KERAMIK
INTENSE

Faget er en bred introduktion til det at arbejde med ler. Det har som de andre fag i feltet udgangspunkt i kunsthåndværket.
Du arbejder med de grundlæggende teknikker som drejning, plade – og pølsemetode.

KLATRING,
KANO & KAJAK

3 x K tager udgangspunkt i basisteknikker i kano, kajak og klatring. Efter en introduktionsperiode kan du arbejde videre med basis, eller vælge at fordybe dig i nogle af de teknikker og færdigheder, der kræves til kano, kajak og træklatre-instruktøruddannelser.

KLODEN
KALDER

I Kloden Kalder undersøger vi, hvad der sker med naturen rundt omkring på kloden lige nu – og hvad vi kan gøre ved det. Faget består af to dele: en virtuel rejse til nogle af jordens brændpunkter, og en række praktiske undersøgelser af alternativer til forbrugssamfundets smid-væk kultur.

KOR

Alle kan være med. Vi synger meget. Vi kan rigtig godt lide at synge. Og derfor er Rytmisk kor placeret sådan så næsten alle har mulighed for at deltage. Det gør langt de fleste også, så en korprøve er næsten som en fællestime.

KROP
& KØN

Alle kender til at have en krop og et køn, men vi har ikke altid den samme oplevelse af, hvad det vil sige at have en bestemt krop eller et bestemt køn. I faget Krop & Køn skal vi undersøge, hvilke forestillinger og forventninger, der gennemstrømmer både samfundet og os selv, når det kommer til kroppen og kønnet.

KUNST

Tegning og Maleri og Keramik er hovedfagene indenfor området Kunst og Form på Ry Højskole. De har forskellige navne afhængig af perioden de tilbydes i. Du kan følge dem alle, eller nøjes med et eller to. Foruden hovedfagene kan du vælge en række kreative sidefag.

LITTERATUR &
SKRIVE-
VÆRKSTED

“Jeg kan få lige så meget ud af Anders And som af Shakespeare”. Sådan sagde forfatteren Dan Turéll om litteratur. Men han sagde også, at litteratur er for alle. Skriveværkstedet på Ry Højskole er et skrivekursus for alle, hvad enten du drømmer om at blive forfatter, journalist eller bare gerne vil blive bedre til at skrive. 

LYTTEKLUBBEN

I Lytteklubben er sansning og opmærksomhed i forgrunden, når vi sammen udforsker, hvad det vil sige at lytte. I faget præsenteres forskellige lytteteknikker, og vi øver os i både at gå nysgerrigt til værks og lytte aktivt, men også trække os tilbage, give plads og lytte passivt. 

MUSIK-
PRODUKTION

Musikproduktion arbejder vi med elektronisk musik (f.eks. dub step), lag-på-lag-produktion, (som de fleste gør I deres hjemmestudier) og fuld bandindspilning, hvor alt er mic´et op.

MUSIK-
TEATER

I Musikteater skal vi forene musikkens og teatrets sprog i en forestilling, hvor kunstarterne gensidigt beriger hinanden. Vi arbejder og udvikler materialet sammen med musikerne undervejs, men øver os og skaber teaterdelen i teatersalen.

NYHEDER
VENDT &
DREJET

PARTYBAND

Partyband er et valgfag, hvor vi spiller de allernyeste hits, også dem som alle elsker at hade.Sangere, instrumentalister, øvede og begyndere. Partyband er for alle uanset niveau. Vi spiller lette, overskuelige numre, hvor alle kan være med.

RØD-
KERAMIK

RY &
RAKU-LER

På sensommerskolens keramikhold inviterer vi til drama i haven, når vi brænder vores færdige værker i enten Smoke-fire-tønden eller i den lille gasfyrede Raku-ovn.

SENSOMMER-
SAFARI

I sensommer-safari får du både en introduktion til kajak, kano, klatring og mountainbike og en guide til nogle af områdets ’skønhedspletter’. På mountainbike til de syv badesøer eller Danmarks Tag. Morgen- eller aftentur i kano eller kajak og en tur op i de høje bøgetræer, så langt modet rækker.

SPROG &
EKSISTENS

STORYSLAM

STRIK

TEATER

Måske du er nysgerrig på at udvikle dit talent yderligere, måske du aldrig har stået på en scene før. Det kan være du har lyst til at prøve at råbe højt og udforske din vildskab eller bare skubbe en smule til grænserne og modet og lære dig selv, din stemme og din krop lidt bedre at kende.

TEGNING

De fleste af os har mindst ti års erfaring med tegnekunsten fra barndommen. Mange stopper dog, og siden begynder nogle at erklære, at de ikke kan tegne. I faget tegning arbejder vi ud fra den betragtning, at hvis du kan holde på en blyant, kan du også tegne.

TRÆ-
VÆRKSTED

VÆRK &
VANDRING

Vandring har været brugt som et værktøj til at sætte tankerne i gang af mange store tænkere: Både Kant, Nietzsche, og Kierkegaard har alle vandret for få tankerne på gled. Sammenhængen mellem tænkning og vandring illustreres i det danske ord tankegang

VERDENSMAD

Bæredygtig madlavning, smagsløg og fantasi. Med Ry Højskoles kokke som undervisere, arbejder vi med tyrkisk, asiatisk, mellemøstlig eller måske helt almindelig dansk mad – med et twist. Vi øver os i bæredygtighed og genanvendelse og minimering af madspild. Men først og sidst arbejder vi med at bruge smagsløgene og fantasien.

VINTER-
SAFARI

I vintersafari skal vi ud og undersøge muligheder for friluftsliv i den danske vinter. Måske på ski, rulleski, skøjter, mountainbike eller kælk. Måske på kortere vandreture en tidlig morgen eller en frostklar nat. Vi skriver måske, fordi vi indretter os efter vejret.

UNDER-
HIMLEN

Ordet safari kommer fra swahili og betyder ekspedition, jagt – eller karavanerejse. Og det er det vi skal i Under Åben Himmel. Vi drager ud og af sted på små rejser og ekspeditioner på jagt efter viden, indtryk og oplevelser i den natur, der ligger lige uden for døren.

YOGA

Yoga er ro og nærvær, sved på panden og smidighed, tid til at mærke hvordan du har det i din krop lige nu. Yoga er en måde at give dig selv opmærksomhed, og en øvelse i at være til stede lige nu og her. Vi skal arbejde med afslapning og vejrtrækning, der gør os bevidste på energien, der strømmer i kroppen.

Friluftsliv på Ry højskole

Scroll to Top
Analog Foto

På Ry Højskole har vi et kæmpe arsenal af old-school fotoapparater, et ægte mørkekammer og analogt fremkaldeudstyr . Det er et kæmpe bøvl at arbejde med analog foto, men omvendt er glæden og det kunstneriske produkt det større, når du har gjort dig umage og lavet dit eget foto helt fra bunden. Du vil få undervisning i foto- og fremkaldeteknik og du vil få en række opgaver og benspænd, som skal udvikle dig som fotograf og skærpe dit blik på verden omkring dig.

Dine venner spørger: “Hvor har du det ekstremt fede billede fra?”, hvortil du svarer “Det har jeg fucking selv lavet!

Underviser: Søren

Analog Foto er en del af valgfagene på Ry Højskole