KERAMIK PÅ RY HØJSKOLE

Keramik på Ry Højskole er faget, hvor du kommer rundt om alle sider af keramikkens håndværk og kraft. Det er et mesterlærefag med fokus på grundlæggende teknikker, materialeforståelse og opbygning af din egen stil og kunstneriske praksis. 

Design, dekoration, drejning og raku

På keramik øver vi os i centreringens kunst ved drejebænken, prøver pølsemetodens mange muligheder og blive overraskede over de kubistiske forme og figurer, der kan komme ud af pladeteknikken.

Og selvfølgelig skal vi også prøve raku-brændingens trylleri. Vores nye keramikværkstedeer altid åbent, så du kan arbejde, når du vil.

Keramik som hovedfag

På hovedfaget har vi tid til at fordybe os og virkelig arbejde med keramikkens alsidige veje. Her arbejder vi med design af støbeforme og produktion af lige præcis den kop, skål eller vase, der rammer din kunstneriske idé. Vi skal også undersøge glaserings- og dekorationsteknikker, så samme form kan få uendeligt mange udtryk.

I hovedfagets fordybelsesuge tager vi på tur til en kunsthåndværkerskole eller et museum for keramisk kunst. Måske får vi besøg af en porcelænsmaler fra Den Kongelige Porcelænsfabrik og prøver kræfter med at male små blå blomster. 

Til sidst i forløbet forbereder vi en udstilling, der præsenterer vores arbejde for resten skolens elever, forældre, venner og andre interesserede.

Du kan også vælge keramik som forskellige valgfag. Læs mere om skolens valgfag her. 

Undervisere

Det er Lene Friislund, der er leder af keramikfeltet på Ry Højskole. Lene har stor undervisningserfaring og et bred fagligt udsyn. Lene lægger vægt på at undervisningsrummet er trygt, og at eleverne får lyst til at lære både sammen og af hinanden. I løbet af året kommer der gæste- og hjælpelærere, som hjælper til og kommer med særlige fagspecifikke interesser og kompetencer. 

Få mere information om Ry Højskole

Hvis du har spørgsmål til de forskellige keramikfag på Ry Højskole eller til valgmulighederne på skemaet, så er du velkommen til at skrive til os på kontoret@ryhojskole.dk eller ringe på 8689 1888. Du er også meget velkommen til at besøge os og få en rundvisning.

Få en rundvisning

Kom og besøg os og få en rundvisning: Oplev højskolen og hør mere om keramik som hoved- og valgfag.

Sammensæt dit eget skema på Ry Højskole

Her kan du se hvordan et ugeskema på Ry Højskole ser ud. På Ry Højskole har du mange timer på dit hovedfag. Dine valgfag giver dig mulighed for at prøve en masse andre fag af samtidig med at du fordyber dig i dit hovedfag. Efter halvdelen af de ophold, har du mulighed for at sammensætte dit skema på ny, med nyt hovedfag og nye valgfag.

Morgenmad 7.30 – 8.00
Morgensamling 8.15 – 8.45

Mandag

Tirsdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

8.45-10.15

HOVEDFAG

VALGFAG

HOVEDFAG

VALGFAG

FÆLLESTIME

Pause

10.30-12.00

Rengøring
10.30-11.00
Husgruppemøde 11.20-12.00

Fritid

HOVEDFAG

VALGFAG

FÆLLESTIME

Frokost 12.00-12.30

Mellem 12.30-15.30

Fællesrådsmøde kl. 12.45 – 13.15

VALGFAG
13.00 – 15.30

HOVEDFAG
13.00-15.30

Rengøring
12.30 – 13.10

Fællesmøde
13.15 – 14.00

Fritid

WORKSHOPS 
13.00-15.00

VALGFAG

Aftensmad 18.00-18.30

Fra 19.30-21.00

Husgruppemøde 

Højskoleaften

Her ser du de fag, du kan vælge ud fra

Hovedfag

Friluftsliv
Teater
Musik
Keramik
Kunst 
Verden omkring os

Valgfag

Adventuresport
Analog foto
Band
Broderi og budskab
Bæredygtigt tøjdesign
Dans
Film
Hot Skrot
Idræt & leg
Impro teater
Keramik Intense
Klatring, kano og kajak
Kloden kalder
Kor
Krop og køn
Litteratur og skriveværksted

Lytteklubben
Manuskriptskrivning
Musikproduktion
Partyband
Rød keramik
Sensommersafari
Sprog og eksistens
Storyslam
Tegning
Teater Lab
Under himlen
Verdensmad
Vintersafari
Værk og vandring
Yoga

Højskoleopholdets forløb

Højskoleopholdet er delt op i to perioder
På Ry Højskole har vi opdelt højskoleopholdet i to periode. Du kan sammensætte dit skema som du ønsker i både første og anden periode. Det giver en dig stor fleksibilitet og du kan nå at prøve en masse forskellige fag af. 

Hvornår vælger du hovedfag? 
Ved tilmelding vælger du et af de 6 hovedfag (de blå fag). Valget gælder kun de første 6 uger, som som vi kalder første periode. Efter de første 6 uger vælger du igen hovedfag (måske det samme som du havde i første periode – måske et andet, det er op til dig), som gælder for resten af højskoleopholdet, det vi kalder anden periode.

Hvornår vælger du valgfagene?
Efter ankomsten bliver du præsenteret for alle valgfagene og fagenes undervisere. Herefter vælger du de valgfag du helst vil have første periode. Når første periode afsluttes kan du vælge nye valgfag for anden periode. 

Fordybelsesuger
På Ry Højskole har du hver uge mange timer på dit hovedfag. I både første og anden periode vil der være en hel uge, hvor du kun har hovedfagstimer – det kalder vi en fordybelsesuge. Her har du mulighed for at rejse ud med dit fag, lave særlige intense projekter og fordybe dig sammen med dine kammerater på dit hovedfag. 

Studietur
På hvert ophold arrangeres der en studietur, hvor alle elever deltager sammen. Her er fokus ikke så fagligt snævert, som under fordybelsesuger, men i stedet på at rejse ud i verden, se noget og have det sjovt sammen i den store gruppe.

Hvor mange uger tilmelder man sig?
Om foråret kan man tilmelde sig det samlede 22 ugers forløb. Det gør næsten alle. Har man kun mulighed for at være med de første 7 uger eller de følgende 15, kan man vælge perioderne enkeltvis. Vælger man 7 uger, kan man ikke regne med en plads de følgende 15 uger.
Efterårskurset er på 18 uger, og man melder sig til det samlede forløb.

Fleksibelt højskoleophold
Strukturen med en første og en anden periode gør, at det faglige indhold og dit ugentlige undervisningsskema er fleksibelt. Efter første perdiode (som er 6 uger på efterårsholdet og 7 uger på forårsholdet) vælger alle igen nye fag. Ingen har på forhånd valgt fag til anden periode. Det giver dig god mulighed for at prøve en masse fag og vælge om undervejs i løbet af dit højskoleophold.

Forvirret?
Vi forstår godt, hvis det kan være lidt svært at overskue skema og struktur. Ring og hør nærmere eller kom forbi og få en rundvisning – så bliver du hurtigt meget klogere. 

Bliv elev

Kom forbi til en rundvisning på Ry Højskole og bliv klogere på os. Oplev højskolen og hør mere om de fag, som du er interesseret i. 

Scroll to Top
Analog Foto

På Ry Højskole har vi et kæmpe arsenal af old-school fotoapparater, et ægte mørkekammer og analogt fremkaldeudstyr . Det er et kæmpe bøvl at arbejde med analog foto, men omvendt er glæden og det kunstneriske produkt det større, når du har gjort dig umage og lavet dit eget foto helt fra bunden. Du vil få undervisning i foto- og fremkaldeteknik og du vil få en række opgaver og benspænd, som skal udvikle dig som fotograf og skærpe dit blik på verden omkring dig.

Dine venner spørger: “Hvor har du det ekstremt fede billede fra?”, hvortil du svarer “Det har jeg fucking selv lavet!

Underviser: Søren

Analog Foto er en del af valgfagene på Ry Højskole

ADENTURE SPORT

I faget Adventure Race lærer og træner vi bl.a. kajak, kanosejlads, mountainbike, orienteringsløb efter GPS, kort og kompas. Her er det OK at du gerne vil vinde og være hurtigst! Her er der mulighed for tons, tempo og vindermentalitet. Faget ligger typisk fredag eftermiddag, hvor du har brug for at komme ud og få brændt noget energi af inden den står på weekend!. Kend dig selv og dine fysiske grænser bedre at kende på dette fag.
Underviser: Kristian

ADVENTURE SPORT er en del af valgfagene på Ry Højskole

BAND

Musik har en stor plads på Ry Højskole. Mange vil gerne spille og dyrke det musiske, selvom de ikke har musik som hovedfag. Derfor har vi band-valgfaget, hvor du kan dyrke musikken for...fuld musik! Du bliver bedre til at spille sammen med andre – og du bliver bedre på dit instrument/sang. Og måske finder du endda sammen i en band-konstellation, som holder ved efter dit højskoleophold. Undervisningen veksler mellem teori, sangskrivning, indspilning og koncerter.
Undervisere: Jeppe og Jesper

Band er en del af valgfagene på Ry Højskole

Brætspil

Det er fredag eftermiddag. Du har lyst til at have det sjovt på en stille og rolig måde... Du har derfor meldt dig til valgfaget BRÆTSPIL! Her skal du og en lille gruppe af dine højskolevenner lære og spille de vildeste og bedste brætspil, som denne verden har at tilbyde. Ind i mellem vil din underviser afbryde spillet og lave øvelser, som gør at det du troede bare var brætspil pludselig handler om psykologi, roller, gruppedynamik og vindermentalitet. Kort sagt: Mega hyggeligt, mega sjovt og faktisk et fag, hvor du lærer noget nyt om dig selv og dine venner.
Underviser: Jesper

Brætspil er en del af valgfagene på Ry Højskole

Bæredygtigt tøjdesign

Har du altid drømt om at sy dit eget jakkesæt? Eller være i stand til at reparere din lillesøsters yndlings-cowboyjakke? I bæredygtigt tøjdesign kan du lære lige præcis det! Du får færdigheder i arbejdet med syning af tøj og tasker i genbrugsmaterialer og nyt stof. Vi tegner mønstre af efter vores yndlingstøj og du kan lære at lave mønstre ud fra dine mål. Og så lærer du noget om ressourcer, produktionsformer og forbrug i modeindustrien.
Underviser: Annette

Bæredygtigt tøjdesign er en del af valgfagene på Ry Højskole

Dans

Du bliver gladere, klogere og måske endda smukkere af at danse! Dansen bor i os alle. Vi skal bare turde folde den ud og slå os løs. På danse-faget lærer du klub-moves, klassiske moves og dine helt egne moves. Musikken er høj og ret nice. At danse er at slippe kroppen fri, være nærværende og opmærksom. Vi dykker ned i en verden uden ord og kommunikerer i stedet for med vores kroppe.
Underviser: Eliza/Lucas

DAns er en del af valgfagene på Ry Højskole

Vintersafari

I vintersafari skal vi ud og undersøge muligheder for friluftsliv i den danske vinter. Måske på ski, rulleski, skøjter, mountainbike eller kælk. Måske på kortere vandreture en tidlig morgen eller en frostklar nat. Vi skriver måske, fordi vi indretter os efter vejret.

Vintersafari er en del af valgfagene på Ry Højskole

Film

Vi skal se film! De bedste film! Nye film og klassikere! Skøre film, sjove film, skæve film og de mest banebrydende dokumentarfilm! Det handler om at forstå verden og mennesket igennem film. Det handler om filmens fortællesprog, dens dramaturgi, scenografi, karakterer og konflikt. Vi låner den utrolig hyggelige Ry Biograf og tager måske en hovedpude med, så vi sidder ekstra godt.
Underviser: Brian

Film er en del af valgfagene på Ry Højskole

hot skrot

Vi smider alt for meget ud og genanvender alt for lidt. Det prøver vi på at lave om på i faget Hot Skrot. Her upcykler vi gamle møbler, tekstiler og alt muligt andet så det får ny værdi! Hot skrot er et fag, hvor din bevidsthed om hvad du og andre kasserer skærpes. Du arbejder med indsamlet skrammel og genbrugsting, møbler, lamper, stof, dippedutter og dingenoter, rendestensaffald. Du skal arbejde kreativt med hænder og værktøj.
Underviser: Lene

Hot Skrot er en del af valgfagene på Ry Højskole

Idræt

Idræt i folkeskolen: ikke så fedt! Idræt på Ry Højskole: Mega fedt!! Idræt på Ry Højskole er et kropsligt og legende fag, hvor alle kan være med og hvor det handler mindre om at vinde og være den bedste. Her udvikler vi nye spil og formater og leger gamle lege. Vi har det sjovt og får pulsen op og lærer hinanden at kende gennem grin og godt humør. Vi skal spille kendte og ukendte boldspil, lege og kæmpe om bolden eller om at fange hinanden.
Underviser: Johan

Idræt er en del af valgfagene på Ry Højskole

Impro teater

Impro er sjovt, umiddelbart og her øver man sig for alvor i at slippe kontrollen. Meeeeen, vi starter stille og roligt, får skabt et trygt og godt rum til at prøve noget af, fejle og prøve af igen. Har du aldrig forsøgt dig med at bruge din stemme og din krop til at udtrykke dig, er der et godt øverum her. Vi er fælles om at teste af og prøve til. Grine og fejle. Og faktisk ofte ende ud med at lære en helt masse om os selv og hinanden.
Underviser: Katrine

Impro TEater er en del af valgfagene på Ry Højskole

KERAMIK INTENSE

Keramik Intense er et valgfag, hvor du har mange timer i keramikværkstedet og får mulighed for at komme godt rundt om diverse teknikker og tilgange – selvom du ikke har keramik som hovedfag. Du får en grundig introduktion til relevante teknikker på keramikfeltet og du får mulighed for at fordybe dig og skabe dine helt egne værker.
Underviser: Lene

KERAMIK INTENSE er en del af valgfagene på Ry Højskole

Klatring, kano og kajak

På klatring, kano og kajak lærer du basisteknikker i kano, kajak og klatring. Efter en introduktionsperiode kan du arbejde videre med basis, eller vælge at fordybe dig i nogle af de teknikker og færdigheder, der kræves til kano, kajak og træklatre-instruktøruddannelser.
Underviser: Torben

Klatring, kano og kajak er en del af valgfagene på Ry Højskole

Mærk verden

I Mærk verden undersøger vi og genopdager vi verden med vores sanser. Vi skal eksperimentere med kulde/varme, smag, syn, føle og lugtesans. Vi tager udgangspunkt i Ambramovich instruktionskort, som har til formål at konfrontere sine mentale og fysiske grænser. Så er du nysgerrig og ønsker at genopdage verden sådan helt konkret og fysisk, så er dette fag en genial mulighed. Mærk verden er et legende og verdens-undersøgende fag.
Underviser: Astrid

mærk verden er en del af valgfagene på Ry Højskole

Kor

Kan du lide at synge? På kor synger vi! Vi synger primært sange fra det rytmiske repertoire, men også en smule fra den klassiske verden. Vi laver sjove og gode kor- og stemmeøvelser. Vi har det sjovt og hyggeligt på kor-holdet. Vi synger efter noder, men det er ikke et krav at man kan læse noder. Faget kan være en fin sted at prøve sine kræfter af som sanger og en god mulighed for at lære nye interessante sange og arrangementer at kende. Vi skal synge et par koncerter.
Underviser: Sohpia

Kor er en del af valgfagene på Ry Højskole

Krop og køn

Alle kender til at have en krop og et køn, men vi har ikke altid den samme oplevelse af, hvad det vil sige at have en bestemt krop eller et bestemt køn. I faget Krop & Køn skal vi undersøge, hvilke forestillinger og forventninger, der gennemstrømmer både samfundet og os selv, når det kommer til kroppen og kønnet.
Underviser: Astrid

Krop og køn er en del af valgfagene på Ry Højskole

Kunst

Hvis du tager kunst som valgfag får du noget af det samme som på hovedfaget kunst. Bare mindre. Altså - du ved... det samme, men mindre...

Kunst er et af valgfagene på Ry Højskole

Litteratur- og skriveværksted

“Jeg kan få lige så meget ud af Anders And som af Shakespeare”. Sådan sagde forfatteren Dan Turéll om litteratur. Men han sagde også, at litteratur er for alle. Skriveværkstedet på Ry Højskole er et skrivekursus for alle, hvad enten du drømmer om at blive forfatter, journalist eller bare gerne vil blive bedre til at skrive.
Underviser: Mads

Litteratur- og skriveværksted er en del af valgfagene på Ry Højskole

Lytteklubben

I Lytteklubben er sansning og opmærksomhed i forgrunden, når vi sammen udforsker, hvad det vil sige at lytte. I faget præsenteres forskellige lytteteknikker, og vi øver os i både at gå nysgerrigt til værks og lytte aktivt, men også trække os tilbage, give plads og lytte passivt. Og så handler Lytteklubben selvfølgelig også om at høre nogle af tidens mest relevante og interessante podcast og bøger og drøfte dem efterfølgende.

Lytteklubben er en del af valgfagene på Ry Højskole

Musikproduktion

Drømmer du om at kunne producere og komponere dine egne beats og dine egen musik på computer? Eller mixe og masterere dine indspildninger på din laptop? På Musikproduktion får du en god indføring i både det tekniske og det kreative arbejde med musikken på en computer. Vi arbejder både med elektronisk musik, lag-på-lag-produktion og fuld bandindspilning, hvor alt er mic´et op.
Underviser: Jesper

Musikproduktion er en del af valgfagene på Ry Højskole

Manuskript-skrivning & teater

Hvordan skriver man et godt manuskript til film eller teater? Hvordan opbygger man en karakter? Hvilket mål har karakteren? Hvilke udfordringer vil karakteren møde? Hvordan bygger vi konflikter ind i dramatik? Kodeord i faget er struktur, handling, karakter, dialog og konflikt. På faget skal vi skrive historier og opføre dem for hinanden. Faget er kreativt og udfordrende på den gode måde. Når du har haft faget Manuskriptskrivning og teater vil du se dine omgivelser og medmennesker i et nyt og dramatiseret lys. Skide sjovt faktisk!
Underviser: Anne

Manuskriptskrivning og teater er en del af valgfagene på Ry Højskole

BrODERI & BUDSKAB

På faget Broderi og budskab kobles håndens og hovedets arbejde. Vi skal nørkle med broderi – som faktisk er ekstremt sjovt og svært på samme tid – og vi skal reflektere over forholdet mellem netop håndens arbejdet og hovedet. Hvad sker der med vores hjerne, når vi fordyber os i et håndværk? Hvad er flow? Hvad giver det os, når vi mestrer noget?
Underviser: Anne

BRODERI & BUDSKAB er en del af valgfagene på Ry Højskole

Partyband

Partyband er et valgfag, hvor vi spiller de allernyeste hits, også dem som alle elsker at hade! Sangere, instrumentalister, øvede og begyndere: alle er velkomne! Vi spiller lette, overskuelige numre, hvor alle kan være med. Der plejer at opstå en kæmpe fest, når partyband spiller deres opøvede bangere til en af festerne på skolen!
Underviser: Jeppe

partyband er en del af valgfagene på Ry Højskole

Rød keramik

Rød keramik er keramikvalgfaget til dig, der gerne vil arbejde med keramik, men ikke super mange timer om ugen. Her får du en overordnet introduktion og prøver kræfter med de mest gængse teknikker, men heller ikke meget mere end det.
Underviser: Lene

rød keramik er en del af valgfagene på Ry Højskole

Under himlen

Ordet safari kommer fra swahili og betyder ekspedition, jagt – eller karavanerejse. Og det er det vi skal i Under Åben Himmel. Vi drager ud og af sted på små rejser og ekspeditioner på jagt efter viden, indtryk og oplevelser i den natur, der ligger lige uden for døren.

Sprog og eksistens er en del af valgfagene på Ry Højskole

SEnsommersafari

I sensommer-safari får du både en introduktion til kajak, kano, klatring og mountainbike og en guide til nogle af områdets ’skønhedspletter’. På mountainbike til de syv badesøer eller Danmarks Tag. Morgen- eller aftentur i kano eller kajak og en tur op i de høje bøgetræer, så langt modet rækker.

Sensommersafari er en del af valgfagene på Ry Højskole

SPROG OG EKSISTENS

Vi er sprog! Vi omgiver os med sprog! Vi tænker i sprog! Men hvad er sprog? Er sprog kun det talte ord? Er et løftet øjenbryn også sprog? Er Emojis et sprog? I så fald, hvordan? I Sprog og eksistens er der fokus på at forstå verden omkring os, ved at kigge nysgerrigt og undersøgende på det sprog, som vi bruger i vores dagligdag.
Underviser: Kristian

SPROG OG EKSISTENS er en del af valgfagene på Ry Højskole

STORYSLAM

Kan du fortælle en historie, så dine venner virkelig lytter efter? Det kan du når du har haft storyslam. Soryslam handler om at blive endnu bedre til at fortælle historier. Storyslam er et praktisk fag, hvor vi laver mange øvelser, som handler om at skærpe vores opbygning og formidling. Du arbejder med dit eget ”materiale” og skal tage stilling til en laaang række retoriske og formidlingsmæssige greb, som f.eks. hvor starter din historie, hvordan slutter den, hvor meget tankeliv skal der med i fortællingen og hvor meget direkte tale. Storyslam er super sjovt, og du vil kunne bruge det her lærer til alle dine fremtidige jobsamtaler, konfirmationer, sølvbryllupsfester m.m.!
Underviser: Kristian

Storyslam er en del af valgfagene på Ry Højskole

Yoga

Yoga er ro og nærvær, sved på panden og smidighed, tid til at mærke hvordan du har det i din krop lige nu. Yoga er en måde at give dig selv opmærksomhed, og en øvelse i at være til stede lige nu og her. Vi skal arbejde med afslapning og vejrtrækning, der gør os bevidste på energien, der strømmer i kroppen.

Yoga er en del af valgfagene på Ry Højskole

Tegning

Måske du er nysgerrig på at udvikle dit talent yderligere, måske du aldrig har stået på en scene før. Det kan være du har lyst til at prøve at råbe højt og udforske din vildskab eller bare skubbe en smule til grænserne og modet og lære dig selv, din stemme og din krop lidt bedre at kende.

Tegning er en del af valgfagene på Ry Højskole

TEaterLab

Faget TeaterLAB er et undersøgende teaterfag med fokus på kreativitet, samskabelse og iscenesættelse. Faget er for alle med interesse for at prøve sig selv af på de skrå brædder i et legende og nysgerrigt prøverum sammen med andre. Faget har til formål at undersøge og skabe forståelse for de performative og kommunikative aspekter, der bor i grundsætningen: A spiller B mens C ser på.

Teaterlab er en del af valgfagene på Ry Højskole

tegning

Alle er født tegnere. De glemmer det bare med årene. I valgfaget Tegning genopdager vi, hvordan vi alle kan tegne, hvis bare vi giver os selv lov. Og er du en af dem, der ikke mener du kan tegne – ja, så skal du netop tage dette valgfag og opdage at det kan du faktisk godt. Tening er hyggeligt og vi hører masser af musik imens vi tegner. (Er du øvet tegner kan du få udfordringer og øvelser, som er tilpasset dit niveau.)
Underviser: Karen

tegning er en del af valgfagene på Ry Højskole

Træværksted

På Ry Højskole har vi et skønt træværksted med alt hvad hjertet begærer af høvlebænke, drejebænke, slibemaskiner, stemmejern, bånd- og rundsave mm. Når du har Træværksted som valgfag, tager du så at sige det lille snedker-kørekort. Du bliver habil bruger af diverse værktøjer og du får lært teknikker, som gør dig i stand til at up-, down- eller re-cykle alverdens ting og sager, som er skabt af træ.
Underviser: Torben

Træværksted er en del af valgfagene på Ry Højskole

Værk og vandring

Vandring har været brugt som et værktøj til at sætte tankerne i gang af mange store tænkere: Både Kant, Nietzsche, og Kierkegaard har alle vandret for få tankerne på gled. Sammenhængen mellem tænkning og vandring illustreres i det danske ord tankegang

Værk og vandring er en del af valgfagene på Ry Højskole

Verdensmad

Bæredygtig madlavning, smagsløg og fantasi. Med Ry Højskoles kokke som undervisere, arbejder vi med tyrkisk, asiatisk, mellemøstlig eller måske helt almindelig dansk mad – med et twist. Vi øver os i bæredygtighed og genanvendelse og minimering af madspild. Men først og sidst arbejder vi med at bruge smagsløgene og fantasien.

Verdensmad er en del af valgfagene på Ry Højskole