Stemmetræning øvelser – Styrk din stemme med disse 5 øvelser

Stemmetræning på Højskole

Stemmen er vores iboende instrument, men mange tror at det er et vi mestrer helt automatisk. Men der er langt fra at kunne bruge den og til at mestre den, være i kontrol over den, og bruge den strategisk. I dette blogindlæg får du eksempler på hvorfor det er en kæmpe fordel at træne sin stemme, og desuden 5 stemmeøvelser du kan lave hvis du vil styrke din stemme.

Hvorfor træne sin stemme?

Stemmen er ikke kun vigtig, hvis du er sanger. Der findes enormt mange situationer, hvor man skal bruge til stemme. Både professionelle og i livet generelt. 

Måske skal du holde et langt oplæg på dit arbejde, måske skal du synge, spille skuespil, eller måske skal du bruge din stemme til oplæsning, speak eller radio?

I alle scenarier kan stemmetræning give ro til at fokusere på indholdet, fordi dine stemmemuskler og stemmebånd er trænet til ikke at blive trætte for hurtigt, din artikulation er øvet og forhindrer dig i at mumle og tale utydeligt, og din støtte og vejrtrækningskontrol hjælper på nervøsitet og klangen i stemmen.

Stemmen giver gennemslagskraft

Stemmen er magtfuld, og stemmen giver gennemslagskraft, hvis man ved hvordan man skal bruge den.

En trænet stemme har overskud til alsidighed, og bliver altså mere spændende at høre på. En trænet stemme har kontrol, og har dermed ikke såkalt ‘støj’ på stemmen, som kan være med til at distrahere for det budskab, stemmen forsøger at formidle.

Øvelser gør mester

Ligesom med alle andre discipliner, er den kontrollerede og effektive stemme en, man skal træne sig til.

Vi er født med forskellige stemmer og nogle kommer stemmemæssigt fra et lettere udgangspunkt end andre, men lad dig ikke afskrække blot fordi du ikke kan ramme de høje toner i Whitney Houstons I will always love you, eller har naturlige stemmeproblemer som en hæshed. 

Intet er umuligt. Det kræver bare træning. 

5 effektfulde stemmeøvelser

Nu til det du er her for: Stemmeøvelser.

De fleste stemmeøvelser kan du lave derhjemme, eller med dig selv, inden du skal præstere med din stemme. Rigtig mange stemmeøvelser fokuserer på kroppen, åndedrættet og afspænding af kæben. Disse ting er også enormt vigtige for en trænet og sund stemme, men ønsker du at formidle et budskab, er det også vigtigt at fokusere på andre kommunikative elementer i stemmetræningen. Der er forbindelse mellem det hele.

Indenfor stemmetræning er der især fem kriterier, der er vigtige. Vi viser her 5 øvelser der hver repræsenterer ét af de fem kriterier.

Øvelserne er inspireret af stemmeøvelser fra bøgerne Find din stemme af Dorte Koch og Lene Kleinschmidt og Fra øje til øre af Hanne Smith Pedersen og Louise Fischer-Nielsen. 

1. Artikulationsøvelse

Artikulation handler om graden af tydelighed vi taler med. Klangfulde vokaler og præcise konsonanter. Altså er det at være velartikuleret det modsatte af at mumle.

Den gode artikulation gør, at lytteren kan koncentrere sig om indholdet, frem for om at høre hvad der bliver sagt.

Denne øvelse træner artikulation ved hurtigt at skulle udtale en sætning med mange konsonanter. Artikulationen af ordene vil vække muskulaturen, og så lyder det sjovt.

Sig og gentag rytmisk og med stigende tempo sætningen: “Jeg er vanvittig vittig, jeg er vanvittig vittig, jeg er virkelig overordentligt vanvittig vittig”

Få alle stavelser og lyde med og gentag sætningen mindst 5 gange

2. Trykfordelingsøvelse

Trykfordeling handler om dynamik og måden vi fordeler tryk på når vi taler, for eksempel for at fremhæve nøgleord eller at signalere, at men er ved at være færdig med at tale. Tryk fungerer altså som en slags guide for lytteren, så den ved hvad der ekstra vigtigt i det der bliver sagt.

Denne øvelse kræver lidt mere arbejde. Find en kort tekst og læs den igennem. Find frem til hvad du synes der er det vigtigste i hver sætning, og hvor du må lægge trykke for at fremhæve dem. Prøv så at læg trykkene og hør hvordan det virker for forståelsen. Du kan med fordel prøve at bytte om på trykkene, og se hvad det gør for forståelsen.

3. Intonationsøvelse

Intonation i stemmen handler om melodik. Man siger for eksempel at nordmændene synger meget mere når de taler, end vi danskere gør. De er fordi de har langt mere melodik og intonation i deres sprog, end vi har på dansk.

Men melodikken findes også på dansk, og den er vigtig for, at stemmen ikke bliver monoton og kedelig at høre på.

I denne øvelse skal du eksperimentere med intonation med denne sætning: “Det mener du bare ikke”.

Sig den flere gange. Første gang så monotont som muligt, næste gang med lidt flere udsving i intonationen, og sidst med en helt overdrevet intonation. Det er en måde at blive bevidst om stemmens melodiske muligheder på, og dermed vælge den bedste løsning for din stemme.

4. Motorikøvelse

Motorik handler om tempoet og pauserne i stemmebrugen. Den er helt afgørende for at lytteren kan følge med i det stemmen formidler, og har tid til at forstå det.

At mestre motorikken i sin stemme er også en måde at kontrollere nervøsitet på, der ofte får en til at tale alt for hurtigt. Desuden kan det skabe en masse intensitet at holde lange pauser.

Denne øvelse skal få dig til at mærke pausernes virkning og længde. Find en kort tekst med mindst 5 sætninger. Læs så teksten højt, første gang helt uden pauser. Læs så teksten op, hvor du ved hvert punktum tæller til 3. Mærk forskellen i fortolkning og din egen stemmebrug ved vejrtrækning, taletempo og ro.

5. Klangøvelse

Klangen er utrolig afgørende for det indtryk vi får af en stemme. Er den behagelig at høre på eller lyder den presset? Det er kontrollen og sikkerheden over vores klang der gør, at vi ikke bliver trætte i stemmen, og ikke bliver hæse.

Go klang afhænger af mange ting, resonans, luft, holdning, om kæben er afspændt og om klangrummet er åbnet op både i ansatsrøret og i det hele taget. Der findes et hav af gode øvelser til det, ofte fokuseret på afspænding. Men vi har fundet en, du kan lave i din bil eller på toilettet, lige inden du skal præstere.

I denne øvelse skal klangen åbnes op, og stemmen varmes op. Lav en truttende kyssemund med læberne. Sig ‘mmm’ og læg en hånd på dit mellemgulv for at fokusere på din støtte. Gentag lydende mindst 10 gange, og lad lyden bevæge sig op og ned i intonation undervejs.

Find din stemme på Ry Højskole

Disse øvelser er en kun en begyndelsen på den effektfulde stemme, som kan bruges til uendeligt mange ting her i verden.

På Ry har vi masser af valgfag, hvor stemmen er et vigtigt værktøj for kommunikation og formidling. For eksempel retorik, musik og pædagogik for at nævne nogle få.

Så læs meget mere om vores mange spændende fag og find din personlige stemme på Ry Højskole. 

Alle

Ry Højskoles Elevmøde 2024

I år finder Elevmødet sted d. 2.-4. august. Ry Højskoles Elevforening er måske Danmarks ældste, og hvert år i den første weekend i august mødes omkring 600 gamle elever på

Læs mere »
Scroll to Top
BrODERI & BUDSKAB

På faget Broderi og budskab kobles håndens og hovedets arbejde. Vi skal nørkle med broderi – som faktisk er ekstremt sjovt og svært på samme tid – og vi skal reflektere over forholdet mellem netop håndens arbejdet og hovedet. Hvad sker der med vores hjerne, når vi fordyber os i et håndværk? Hvad er flow? Hvad giver det os, når vi mestrer noget?
Underviser: Anne

BRODERI & BUDSKAB er en del af valgfagene på Ry Højskole