MUSIK PÅ RY HØJSKOLE
På Ry Højskole fylder musik og sang rigtig meget. Med musik som fag får du mulighed for dykke endnu dybere ned i musikkens univers, skabe noget helt nyt, være til stede og glemme dig selv og at gøre det hele sammen med andre.
På de lange ophold i foråret og efteråret kan du få lov at fordybe dig i musikken med samspil, sang, musikprojekter, koncerter og festivaler. Det er ikke noget krav, at du kan spille et instrument, før du starter. Det vigtigste er, at du har en glæde for musik og er klar på at få udvidet din musikalske horisont.
Undervisning i musik handler først og fremmest at skabe glade musikere, der spiller godt og som skaber deres egen musik og finder deres eget udtryk i fællesskab med andre. Vi arbejder tit med covernumre for at lære forskellige genrer at kende og for at blive bedre til at beherske instrumenterne eller vores stemme.
I højskolens nybyggede musiklokaler har vi lydstudie og et væld af instrumenter. Rundt på skolen har vi også flere flygler, klaverer og særskilte computere til musikproduktion. Du må naturligvis også gerne medbringe dine egne instrumenter.
Musik som hoved- eller valgfag
Hvis du vælger musik som hovedfag i din første periode af opholdet (altså de første 6 uger), vil du straks blive kastet ind i en stor koncertproduktion, der fører frem mod en forestilling, der skabes sammen med teaterholdet.
Ellers spænder hovedfaget vidt, hvor vi både vil arbejde med aspekter af sangskrivning, samspil og sang. Teori, hørelære og rytmik indgår som en del af undervisningen, så vi kan få et fælles sprog og en fælles forståelse af musikken.
Ud over hovedfaget i musik kan du også vælge valgfagene partyband, musikproduktion og kor. Læs mere om vores valgfag her.
Ryskilde Festival
På hvert hold går vi i intenst musikhøjskole-mode og arrangerer vores egen festival, Ryskilde, hvor skolens bands og musikhold har mulighed for at optræde overfor resten af årgangen og festivalgæster. Når vi arrangerer festivalen, er der også mulighed for at stå for at lave lyd, scene, reklame, booking mm.
Undervisere
De faste undervisere samt gæstelærere på musikfagene har stor erfaring fra den musiske verden, både som udøvende musikere og undervisere. Alle er aktive musikere, der gerne deler erfaringer omkring koncerter, pladeindspilninger, optagelsesprøver og øvning.
Ønsker du at søge ind på konservatoriet, vil vi gerne tilbyde dig sparring i det omfang, det er muligt.
Musik på Ry højskole
I sommeren 2018 stod Ry Højskoles nye musiklokaler klar. I bygningen Bakkehuset finder du derfor to helt nye musiklokaler med tilhørende lydstudie. Du har adgang når du vil, og ingen kan høre dig øve.
FAQ om musik som hovedfag
Vi laver meget forskelligt på musikfaget. Her følger ikke udtømmende liste over alt det, vi kommer til at arbejde med:
- Skabe musik og skrive sine egne tekster
- Samspil
- Blive bedre til musikteori, akkompagnement, arrangement og forståelse af musikkens sprog
- Spille koncerter til Ryskilde, koncertaftner, gæstedag mm.
- Indspille musik i skolens studie
- Til koncertcafé på konservatoriet i Aarhus
- Stemmetræning
- Rytmisk træning
- Stilartsforståelse
- Lytte til musik, se musikvideoer og undersøge musikalske subgenrer
Man behøver ikke at kunne noder, spille efter becifringer eller være velbevandret i musikteori. Men man skal have lyst, gåpåmod og glæde ved musik.
Få mere information om Ry Højskole
Hvis du har spørgsmål til musikfagene på Ry Højskole eller til valgmulighederne på skemaet, er du velkommen til at skrive til os på kontoret@ryhojskole.dk eller ringe på 8689 1888. Du er også meget velkommen til at besøge os og få en rundvisning.
Få en rundvisning
Kom og besøg os og få en rundvisning. Oplev højskolen og hør mere om musikfagene.
Sammensæt dit eget skema på Ry Højskole
Her kan du se hvordan et ugeskema på Ry Højskole ser ud. På Ry Højskole har du mange timer på dit hovedfag. Dine valgfag giver dig mulighed for at prøve en masse andre fag af samtidig med at du fordyber dig i dit hovedfag. Efter halvdelen af de ophold, har du mulighed for at sammensætte dit skema på ny, med nyt hovedfag og nye valgfag.
Morgenmad 7.30 – 8.00
Morgensamling 8.15 – 8.45
Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
8.45-10.15
HOVEDFAG
VALGFAG
HOVEDFAG
VALGFAG
FÆLLESTIME
Pause
10.30-12.00
Rengøring
10.30-11.00
Husgruppemøde 11.20-12.00
Fritid
HOVEDFAG
VALGFAG
FÆLLESTIME
Frokost 12.00-12.30
Mellem 12.30-15.30
Fællesrådsmøde kl. 12.45 – 13.15
VALGFAG
13.00 – 15.30
HOVEDFAG
13.00-15.30
Rengøring
12.30 – 13.10
Fællesmøde
13.15 – 14.00
Fritid
WORKSHOPS
13.00-15.00
VALGFAG
Aftensmad 18.00-18.30
Fra 19.30-21.00
Husgruppemøde
Højskoleaften
Her ser du de fag, du kan vælge ud fra
Hovedfag
Friluftsliv
Teater
Musik
Keramik
Kunst
Verden omkring os
Valgfag
Adventuresport
Analog foto
Band
Broderi og budskab
Bæredygtigt tøjdesign
Dans
Film
Hot Skrot
Idræt & leg
Impro teater
Keramik Intense
Klatring, kano og kajak
Kloden kalder
Kor
Krop og køn
Litteratur og skriveværksted
Lytteklubben
Manuskriptskrivning
Musikproduktion
Partyband
Rød keramik
Sensommersafari
Sprog og eksistens
Storyslam
Tegning
Teater Lab
Under himlen
Verdensmad
Vintersafari
Værk og vandring
Yoga
Højskoleopholdets forløb
Højskoleopholdet er delt op i to perioder
På Ry Højskole har vi opdelt højskoleopholdet i to periode. Du kan sammensætte dit skema som du ønsker i både første og anden periode. Det giver en dig stor fleksibilitet og du kan nå at prøve en masse forskellige fag af.
Hvornår vælger du hovedfag?
Ved tilmelding vælger du et af de 6 hovedfag (de blå fag). Valget gælder kun de første 6 uger, som som vi kalder første periode. Efter de første 6 uger vælger du igen hovedfag (måske det samme som du havde i første periode – måske et andet, det er op til dig), som gælder for resten af højskoleopholdet, det vi kalder anden periode.
Hvornår vælger du valgfagene?
Efter ankomsten bliver du præsenteret for alle valgfagene og fagenes undervisere. Herefter vælger du de valgfag du helst vil have første periode. Når første periode afsluttes kan du vælge nye valgfag for anden periode.
Fordybelsesuger
På Ry Højskole har du hver uge mange timer på dit hovedfag. I både første og anden periode vil der være en hel uge, hvor du kun har hovedfagstimer – det kalder vi en fordybelsesuge. Her har du mulighed for at rejse ud med dit fag, lave særlige intense projekter og fordybe dig sammen med dine kammerater på dit hovedfag.
Studietur
På hvert ophold arrangeres der en studietur, hvor alle elever deltager sammen. Her er fokus ikke så fagligt snævert, som under fordybelsesuger, men i stedet på at rejse ud i verden, se noget og have det sjovt sammen i den store gruppe.
Hvor mange uger tilmelder man sig?
Om foråret kan man tilmelde sig det samlede 22 ugers forløb. Det gør næsten alle. Har man kun mulighed for at være med de første 7 uger eller de følgende 15, kan man vælge perioderne enkeltvis. Vælger man 7 uger, kan man ikke regne med en plads de følgende 15 uger.
Efterårskurset er på 18 uger, og man melder sig til det samlede forløb.
Fleksibelt højskoleophold
Strukturen med en første og en anden periode gør, at det faglige indhold og dit ugentlige undervisningsskema er fleksibelt. Efter første perdiode (som er 6 uger på efterårsholdet og 7 uger på forårsholdet) vælger alle igen nye fag. Ingen har på forhånd valgt fag til anden periode. Det giver dig god mulighed for at prøve en masse fag og vælge om undervejs i løbet af dit højskoleophold.
Forvirret?
Vi forstår godt, hvis det kan være lidt svært at overskue skema og struktur. Ring og hør nærmere eller kom forbi og få en rundvisning – så bliver du hurtigt meget klogere.