TEATER OG SCENEKUNST PÅ RY HØJSKOLE

Udforsk din vildskab og find din ro, mens du skubber bare en smule til grænserne og modet og lærer dig selv, din stemme og din krop lidt bedre at kende på faget Teater og scenekunst. 

Prøv scenen af – her er plads

Teater er meget mere, end noget der kun sker på de skrå brædder, og vi arbejder bredt indenfor den store verden af scenekunst. Vi udfordrer de typiske forståelser af teater, mens vi dykker ned i skuespil, improvisation, bevægelse og stemmetræning både på og udenfor scenen, og hvordan det påvirker verden omkring os og vores indre liv. 

Uanset om du har erfaring med teater eller ej, så er der plads til alle på Teater og scenekunst, og vi gør os umage med at møde dig lige der, hvor du er. Her er plads til det skæve, det smukke, det larmende, det rolige, det lille og det store udtryk.

Vi undersøger hvorfor, og hvordan æstetik og fortælling kan hænge sammen.  Vi arbejder med instruktion, iscenesættelse og det at skabe en scene fra bunden. Vi vil noget med vores publikum, og vi øver os i at være modige og prøve ting af. 

I undervisningen arbejder vi med velafprøvede teaterteknikker og stilarter, hvor vi har et et stort fokus på krop, sind og sanserne. Det er vigtigt for os, at undervisningen er et trygt fællesskab for alle, hvor vi kan bruge og støtte hinanden til at udvikle vores eget individuelle ståsted og udtryk. 

Teater og scenekunst som hovedfag eller valgfag

Du kan vælge teater og scenekunst som hovedfag både på forårs- og efterårsopholdene. Fokusset på faget er forskelligt og vil variere, afhængigt af om du går på skolen i efteråret eller foråret. 

Hvis du vælger teater og performancekunst som hovedfag i din første periode på skolen (altså de første 6 uger) vil du blive kastet ind i en stor koncertproduktion, der fører frem med en forestilling der skabes sammen med musikholdet. 

Du har også mulighed for at prøve kræfter med teater og scenekunstfag i valgfag som improteater, musikteater og dans. Læs mere om vores valgfag her. 

I valgfagene er der plads til leg, nysgerrighed og fordybelse. Og kan du slet ikke få nok af teater og scenekunst, har du mulighed for vælge teater både som hovedfag og som valgfag i løbet af dit ophold på højskolen.

Ottekantede rammer

I vores ottekantede teatersal er der plads til, at fantasien kan få frit løb. Rummet er utroligt alsidigt og kan sættes i spil, præcis som vi ønsker det; det kan mørklægges totalt eller bades i lys, de store bjælker kan bruges som hejseværk eller scene, publikum kan flyttes rundt, som det passer bedst. Sammen med røg og det helt rigtige scenelys kan selv de vildeste og skæveste idéer få liv.

Under teatersalen har vi vores vores tætpakkede kostume- og rekvisitkælder, hvor karakterer og scener venter på at blive bragt op til salen og få liv. 

Undervisere

Det er Katrine Weigelt og Anne Majgaard Basse, der underviser og varetager ledelsen af teaterfagene på Ry Højskole. Både Katrine og Anne er erfarne undervisere, der sætter en stor ære i at skabe et trygt og rart fællesskab. Tilsammen har de en meget bred erfaring med skuespil, fysisk teater, manuskriptskrivning, iscenesættelse og projektledelse indenfor teater- og scenekunstverdenen. 

Udover Katrine og Anne vil teatereleverne i Ry også møde en række gæstelærere. Alle gæstelærere har et specialiseret felt, som de kommer til Ry og inspirerer os med. 

Ønsker du at søge ind på en teaterskoleuddannelse efter dit højskoleophold, så tilbyder vi sparring i det omfang, det er muligt.

Katrine Weigelt

Anne Majgaard Basse

FAQ om Teater og scenekunst på Ry Højskole

Få mere information om Ry Højskole

Hvis du har spørgsmål til Teater- og kunstfagene på Ry Højskole eller til valgmulighederne på skemaet, så er du velkommen til at skrive til os på kontoret@ryhojskole.dk eller ringe på 8689 1888. Du er også meget velkommen til at besøge os og få en rundvisning.

Få en rundvisning

Kom og besøg os og få en rundvisning. Oplev højskolen og hør mere om Teater og scenekunst som hoved- og valgfag.

Sammensæt dit eget skema på Ry Højskole

Her kan du se hvordan et ugeskema på Ry Højskole ser ud. På Ry Højskole har du mange timer på dit hovedfag. Dine valgfag giver dig mulighed for at prøve en masse andre fag af samtidig med at du fordyber dig i dit hovedfag. Efter halvdelen af de ophold, har du mulighed for at sammensætte dit skema på ny, med nyt hovedfag og nye valgfag.

Morgenmad 7.30 – 8.00
Morgensamling 8.15 – 8.45

Mandag

Tirsdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

8.45-10.15

HOVEDFAG

VALGFAG

HOVEDFAG

VALGFAG

FÆLLESTIME

Pause

10.30-12.00

Rengøring
10.30-11.00
Husgruppemøde 11.20-12.00

Fritid

HOVEDFAG

VALGFAG

FÆLLESTIME

Frokost 12.00-12.30

Mellem 12.30-15.30

Fællesrådsmøde kl. 12.45 – 13.15

VALGFAG
13.00 – 15.30

HOVEDFAG
13.00-15.30

Rengøring
12.30 – 13.10

Fællesmøde
13.15 – 14.00

Fritid

WORKSHOPS 
13.00-15.00

VALGFAG

Aftensmad 18.00-18.30

Fra 19.30-21.00

Husgruppemøde 

Højskoleaften

Her ser du de fag, du kan vælge ud fra

Hovedfag

Friluftsliv
Teater
Musik
Keramik
Kunst 
Verden omkring os

Valgfag

Adventuresport
Analog foto
Band
Broderi og budskab
Bæredygtigt tøjdesign
Dans
Film
Hot Skrot
Idræt & leg
Impro teater
Keramik Intense
Klatring, kano og kajak
Kloden kalder
Kor
Krop og køn
Litteratur og skriveværksted

Lytteklubben
Manuskriptskrivning
Musikproduktion
Partyband
Rød keramik
Sensommersafari
Sprog og eksistens
Storyslam
Tegning
Teater Lab
Under himlen
Verdensmad
Vintersafari
Værk og vandring
Yoga

Højskoleopholdets forløb

Højskoleopholdet er delt op i to perioder
På Ry Højskole har vi opdelt højskoleopholdet i to periode. Du kan sammensætte dit skema som du ønsker i både første og anden periode. Det giver en dig stor fleksibilitet og du kan nå at prøve en masse forskellige fag af. 

Hvornår vælger du hovedfag? 
Ved tilmelding vælger du et af de 6 hovedfag (de blå fag). Valget gælder kun de første 6 uger, som som vi kalder første periode. Efter de første 6 uger vælger du igen hovedfag (måske det samme som du havde i første periode – måske et andet, det er op til dig), som gælder for resten af højskoleopholdet, det vi kalder anden periode.

Hvornår vælger du valgfagene?
Efter ankomsten bliver du præsenteret for alle valgfagene og fagenes undervisere. Herefter vælger du de valgfag du helst vil have første periode. Når første periode afsluttes kan du vælge nye valgfag for anden periode. 

Fordybelsesuger
På Ry Højskole har du hver uge mange timer på dit hovedfag. I både første og anden periode vil der være en hel uge, hvor du kun har hovedfagstimer – det kalder vi en fordybelsesuge. Her har du mulighed for at rejse ud med dit fag, lave særlige intense projekter og fordybe dig sammen med dine kammerater på dit hovedfag. 

Studietur
På hvert ophold arrangeres der en studietur, hvor alle elever deltager sammen. Her er fokus ikke så fagligt snævert, som under fordybelsesuger, men i stedet på at rejse ud i verden, se noget og have det sjovt sammen i den store gruppe.

Hvor mange uger tilmelder man sig?
Om foråret kan man tilmelde sig det samlede 22 ugers forløb. Det gør næsten alle. Har man kun mulighed for at være med de første 7 uger eller de følgende 15, kan man vælge perioderne enkeltvis. Vælger man 7 uger, kan man ikke regne med en plads de følgende 15 uger.
Efterårskurset er på 18 uger, og man melder sig til det samlede forløb.

Fleksibelt højskoleophold
Strukturen med en første og en anden periode gør, at det faglige indhold og dit ugentlige undervisningsskema er fleksibelt. Efter første perdiode (som er 6 uger på efterårsholdet og 7 uger på forårsholdet) vælger alle igen nye fag. Ingen har på forhånd valgt fag til anden periode. Det giver dig god mulighed for at prøve en masse fag og vælge om undervejs i løbet af dit højskoleophold.

Forvirret?
Vi forstår godt, hvis det kan være lidt svært at overskue skema og struktur. Ring og hør nærmere eller kom forbi og få en rundvisning – så bliver du hurtigt meget klogere. 

Kom forbi til en rundvisning på Ry Højskole og bliv klogere på os. Oplev højskolen og hør mere om de fag, som du er interesseret i. 

Scroll to Top
Analog Foto

På Ry Højskole har vi et kæmpe arsenal af old-school fotoapparater, et ægte mørkekammer og analogt fremkaldeudstyr . Det er et kæmpe bøvl at arbejde med analog foto, men omvendt er glæden og det kunstneriske produkt det større, når du har gjort dig umage og lavet dit eget foto helt fra bunden. Du vil få undervisning i foto- og fremkaldeteknik og du vil få en række opgaver og benspænd, som skal udvikle dig som fotograf og skærpe dit blik på verden omkring dig.

Dine venner spørger: “Hvor har du det ekstremt fede billede fra?”, hvortil du svarer “Det har jeg fucking selv lavet!

Underviser: Søren

Analog Foto er en del af valgfagene på Ry Højskole

ADENTURE SPORT

I faget Adventure Race lærer og træner vi bl.a. kajak, kanosejlads, mountainbike, orienteringsløb efter GPS, kort og kompas. Her er det OK at du gerne vil vinde og være hurtigst! Her er der mulighed for tons, tempo og vindermentalitet. Faget ligger typisk fredag eftermiddag, hvor du har brug for at komme ud og få brændt noget energi af inden den står på weekend!. Kend dig selv og dine fysiske grænser bedre at kende på dette fag.
Underviser: Kristian

ADVENTURE SPORT er en del af valgfagene på Ry Højskole

BAND

Musik har en stor plads på Ry Højskole. Mange vil gerne spille og dyrke det musiske, selvom de ikke har musik som hovedfag. Derfor har vi band-valgfaget, hvor du kan dyrke musikken for...fuld musik! Du bliver bedre til at spille sammen med andre – og du bliver bedre på dit instrument/sang. Og måske finder du endda sammen i en band-konstellation, som holder ved efter dit højskoleophold. Undervisningen veksler mellem teori, sangskrivning, indspilning og koncerter.
Undervisere: Jeppe og Jesper

Band er en del af valgfagene på Ry Højskole

Brætspil

Det er fredag eftermiddag. Du har lyst til at have det sjovt på en stille og rolig måde... Du har derfor meldt dig til valgfaget BRÆTSPIL! Her skal du og en lille gruppe af dine højskolevenner lære og spille de vildeste og bedste brætspil, som denne verden har at tilbyde. Ind i mellem vil din underviser afbryde spillet og lave øvelser, som gør at det du troede bare var brætspil pludselig handler om psykologi, roller, gruppedynamik og vindermentalitet. Kort sagt: Mega hyggeligt, mega sjovt og faktisk et fag, hvor du lærer noget nyt om dig selv og dine venner.
Underviser: Jesper

Brætspil er en del af valgfagene på Ry Højskole

Bæredygtigt tøjdesign

Har du altid drømt om at sy dit eget jakkesæt? Eller være i stand til at reparere din lillesøsters yndlings-cowboyjakke? I bæredygtigt tøjdesign kan du lære lige præcis det! Du får færdigheder i arbejdet med syning af tøj og tasker i genbrugsmaterialer og nyt stof. Vi tegner mønstre af efter vores yndlingstøj og du kan lære at lave mønstre ud fra dine mål. Og så lærer du noget om ressourcer, produktionsformer og forbrug i modeindustrien.
Underviser: Annette

Bæredygtigt tøjdesign er en del af valgfagene på Ry Højskole

Dans

Du bliver gladere, klogere og måske endda smukkere af at danse! Dansen bor i os alle. Vi skal bare turde folde den ud og slå os løs. På danse-faget lærer du klub-moves, klassiske moves og dine helt egne moves. Musikken er høj og ret nice. At danse er at slippe kroppen fri, være nærværende og opmærksom. Vi dykker ned i en verden uden ord og kommunikerer i stedet for med vores kroppe.
Underviser: Eliza/Lucas

DAns er en del af valgfagene på Ry Højskole

Efterårssafari

Efterårssafari er et friluftslivsfag, som du kan vælge, hvis du ikke har friluftsliv som hovedfag. Efterårssafari er mødet med naturens skiftende farver og stemninger, action på mountainbikes i himmelbjergene, roen på en drivende tømmerflåde, tidløshed i kajakken, uvisheden når naturen ikke passer til kortet, kicket når vi mister fodfæstet, og lettelsen når rebet griber os.
Undervisere: Johan og Torben

Efterårssafari er en del af valgfagene på Ry Højskole

Film

Vi skal se film! De bedste film! Nye film og klassikere! Skøre film, sjove film, skæve film og de mest banebrydende dokumentarfilm! Det handler om at forstå verden og mennesket igennem film. Det handler om filmens fortællesprog, dens dramaturgi, scenografi, karakterer og konflikt. Vi låner den utrolig hyggelige Ry Biograf og tager måske en hovedpude med, så vi sidder ekstra godt.
Underviser: Brian

Film er en del af valgfagene på Ry Højskole

hot skrot

Vi smider alt for meget ud og genanvender alt for lidt. Det prøver vi på at lave om på i faget Hot Skrot. Her upcykler vi gamle møbler, tekstiler og alt muligt andet så det får ny værdi! Hot skrot er et fag, hvor din bevidsthed om hvad du og andre kasserer skærpes. Du arbejder med indsamlet skrammel og genbrugsting, møbler, lamper, stof, dippedutter og dingenoter, rendestensaffald. Du skal arbejde kreativt med hænder og værktøj.
Underviser: Lene

Hot Skrot er en del af valgfagene på Ry Højskole

Idræt

Idræt i folkeskolen: ikke så fedt! Idræt på Ry Højskole: Mega fedt!! Idræt på Ry Højskole er et kropsligt og legende fag, hvor alle kan være med og hvor det handler mindre om at vinde og være den bedste. Her udvikler vi nye spil og formater og leger gamle lege. Vi har det sjovt og får pulsen op og lærer hinanden at kende gennem grin og godt humør. Vi skal spille kendte og ukendte boldspil, lege og kæmpe om bolden eller om at fange hinanden.
Underviser: Johan

Idræt er en del af valgfagene på Ry Højskole

Impro teater

Impro er sjovt, umiddelbart og her øver man sig for alvor i at slippe kontrollen. Meeeeen, vi starter stille og roligt, får skabt et trygt og godt rum til at prøve noget af, fejle og prøve af igen. Har du aldrig forsøgt dig med at bruge din stemme og din krop til at udtrykke dig, er der et godt øverum her. Vi er fælles om at teste af og prøve til. Grine og fejle. Og faktisk ofte ende ud med at lære en helt masse om os selv og hinanden.
Underviser: Katrine

Impro TEater er en del af valgfagene på Ry Højskole

KERAMIK INTENSE

Keramik Intense er et valgfag, hvor du har mange timer i keramikværkstedet og får mulighed for at komme godt rundt om diverse teknikker og tilgange – selvom du ikke har keramik som hovedfag. Du får en grundig introduktion til relevante teknikker på keramikfeltet og du får mulighed for at fordybe dig og skabe dine helt egne værker.
Underviser: Lene

KERAMIK INTENSE er en del af valgfagene på Ry Højskole

Klatring, kano og kajak

På klatring, kano og kajak lærer du basisteknikker i kano, kajak og klatring. Efter en introduktionsperiode kan du arbejde videre med basis, eller vælge at fordybe dig i nogle af de teknikker og færdigheder, der kræves til kano, kajak og træklatre-instruktøruddannelser.
Underviser: Torben

Klatring, kano og kajak er en del af valgfagene på Ry Højskole

Mærk verden

I Mærk verden undersøger vi og genopdager vi verden med vores sanser. Vi skal eksperimentere med kulde/varme, smag, syn, føle og lugtesans. Vi tager udgangspunkt i Ambramovich instruktionskort, som har til formål at konfrontere sine mentale og fysiske grænser. Så er du nysgerrig og ønsker at genopdage verden sådan helt konkret og fysisk, så er dette fag en genial mulighed. Mærk verden er et legende og verdens-undersøgende fag.
Underviser: Astrid

mærk verden er en del af valgfagene på Ry Højskole

Kor

Kan du lide at synge? På kor synger vi! Vi synger primært sange fra det rytmiske repertoire, men også en smule fra den klassiske verden. Vi laver sjove og gode kor- og stemmeøvelser. Vi har det sjovt og hyggeligt på kor-holdet. Vi synger efter noder, men det er ikke et krav at man kan læse noder. Faget kan være en fin sted at prøve sine kræfter af som sanger og en god mulighed for at lære nye interessante sange og arrangementer at kende. Vi skal synge et par koncerter.
Underviser: Sohpia

Kor er en del af valgfagene på Ry Højskole

Krop og køn

Alle kender til at have en krop og et køn, men vi har ikke altid den samme oplevelse af, hvad det vil sige at have en bestemt krop eller et bestemt køn. I faget Krop & Køn skal vi undersøge, hvilke forestillinger og forventninger, der gennemstrømmer både samfundet og os selv, når det kommer til kroppen og kønnet.
Underviser: Astrid

Krop og køn er en del af valgfagene på Ry Højskole

Kunst

Hvis du tager kunst som valgfag får du noget af det samme som på hovedfaget kunst. Bare mindre. Altså - du ved... det samme, men mindre...

Kunst er et af valgfagene på Ry Højskole

Litteratur- og skriveværksted

“Jeg kan få lige så meget ud af Anders And som af Shakespeare”. Sådan sagde forfatteren Dan Turéll om litteratur. Men han sagde også, at litteratur er for alle. Skriveværkstedet på Ry Højskole er et skrivekursus for alle, hvad enten du drømmer om at blive forfatter, journalist eller bare gerne vil blive bedre til at skrive.
Underviser: Mads

Litteratur- og skriveværksted er en del af valgfagene på Ry Højskole

Lytteklubben

I Lytteklubben er sansning og opmærksomhed i forgrunden, når vi sammen udforsker, hvad det vil sige at lytte. I faget præsenteres forskellige lytteteknikker, og vi øver os i både at gå nysgerrigt til værks og lytte aktivt, men også trække os tilbage, give plads og lytte passivt. Og så handler Lytteklubben selvfølgelig også om at høre nogle af tidens mest relevante og interessante podcast og bøger og drøfte dem efterfølgende.

Lytteklubben er en del af valgfagene på Ry Højskole

Musikproduktion

Drømmer du om at kunne producere og komponere dine egne beats og dine egen musik på computer? Eller mixe og masterere dine indspildninger på din laptop? På Musikproduktion får du en god indføring i både det tekniske og det kreative arbejde med musikken på en computer. Vi arbejder både med elektronisk musik, lag-på-lag-produktion og fuld bandindspilning, hvor alt er mic´et op.
Underviser: Jesper

Musikproduktion er en del af valgfagene på Ry Højskole

Manuskript-skrivning & teater

Hvordan skriver man et godt manuskript til film eller teater? Hvordan opbygger man en karakter? Hvilket mål har karakteren? Hvilke udfordringer vil karakteren møde? Hvordan bygger vi konflikter ind i dramatik? Kodeord i faget er struktur, handling, karakter, dialog og konflikt. På faget skal vi skrive historier og opføre dem for hinanden. Faget er kreativt og udfordrende på den gode måde. Når du har haft faget Manuskriptskrivning og teater vil du se dine omgivelser og medmennesker i et nyt og dramatiseret lys. Skide sjovt faktisk!
Underviser: Anne

Manuskriptskrivning og teater er en del af valgfagene på Ry Højskole

BrODERI & BUDSKAB

På faget Broderi og budskab kobles håndens og hovedets arbejde. Vi skal nørkle med broderi – som faktisk er ekstremt sjovt og svært på samme tid – og vi skal reflektere over forholdet mellem netop håndens arbejdet og hovedet. Hvad sker der med vores hjerne, når vi fordyber os i et håndværk? Hvad er flow? Hvad giver det os, når vi mestrer noget?
Underviser: Anne

BRODERI & BUDSKAB er en del af valgfagene på Ry Højskole

Partyband

Partyband er et valgfag, hvor vi spiller de allernyeste hits, også dem som alle elsker at hade! Sangere, instrumentalister, øvede og begyndere: alle er velkomne! Vi spiller lette, overskuelige numre, hvor alle kan være med. Der plejer at opstå en kæmpe fest, når partyband spiller deres opøvede bangere til en af festerne på skolen!
Underviser: Jeppe

partyband er en del af valgfagene på Ry Højskole

Rød keramik

Rød keramik er keramikvalgfaget til dig, der gerne vil arbejde med keramik, men ikke super mange timer om ugen. Her får du en overordnet introduktion og prøver kræfter med de mest gængse teknikker, men heller ikke meget mere end det.
Underviser: Lene

rød keramik er en del af valgfagene på Ry Højskole

Ry og Raku-ler

På sensommerskolens keramikhold inviterer vi til drama i haven, når vi brænder vores færdige værker i enten Smoke-fire-tønden eller i den lille gasfyrede Raku-ovn.

Ry og RAku-ler er en del af valgfagene på Ry Højskole

SEnsommersafari

I sensommer-safari får du både en introduktion til kajak, kano, klatring og mountainbike og en guide til nogle af områdets ’skønhedspletter’. På mountainbike til de syv badesøer eller Danmarks Tag. Morgen- eller aftentur i kano eller kajak og en tur op i de høje bøgetræer, så langt modet rækker.

Sensommersafari er en del af valgfagene på Ry Højskole

Yoga

Yoga er ro og nærvær, sved på panden og smidighed, tid til at mærke hvordan du har det i din krop lige nu. Yoga er en måde at give dig selv opmærksomhed, og en øvelse i at være til stede lige nu og her. Vi skal arbejde med afslapning og vejrtrækning, der gør os bevidste på energien, der strømmer i kroppen.

Yoga er en del af valgfagene på Ry Højskole

Tegning

Måske du er nysgerrig på at udvikle dit talent yderligere, måske du aldrig har stået på en scene før. Det kan være du har lyst til at prøve at råbe højt og udforske din vildskab eller bare skubbe en smule til grænserne og modet og lære dig selv, din stemme og din krop lidt bedre at kende.

Tegning er en del af valgfagene på Ry Højskole

Teater

Måske du er nysgerrig på at udvikle dit talent yderligere, måske du aldrig har stået på en scene før. Det kan være du har lyst til at prøve at råbe højt og udforske din vildskab eller bare skubbe en smule til grænserne og modet og lære dig selv, din stemme og din krop lidt bedre at kende.

Teater er et af hovedfagene på Ry Højskole

Værk og vandring

Vandring har været brugt som et værktøj til at sætte tankerne i gang af mange store tænkere: Både Kant, Nietzsche, og Kierkegaard har alle vandret for få tankerne på gled. Sammenhængen mellem tænkning og vandring illustreres i det danske ord tankegang

Værk og vandring er en del af valgfagene på Ry Højskole

Verdensmad

Bæredygtig madlavning, smagsløg og fantasi. Med Ry Højskoles kokke som undervisere, arbejder vi med tyrkisk, asiatisk, mellemøstlig eller måske helt almindelig dansk mad – med et twist. Vi øver os i bæredygtighed og genanvendelse og minimering af madspild. Men først og sidst arbejder vi med at bruge smagsløgene og fantasien.

Verdensmad er en del af valgfagene på Ry Højskole

Vintersafari

I vintersafari skal vi ud og undersøge muligheder for friluftsliv i den danske vinter. Måske på ski, rulleski, skøjter, mountainbike eller kælk. Måske på kortere vandreture en tidlig morgen eller en frostklar nat. Vi skriver måske, fordi vi indretter os efter vejret.

Vintersafari er en del af valgfagene på Ry Højskole

Under himlen

Ordet safari kommer fra swahili og betyder ekspedition, jagt – eller karavanerejse. Og det er det vi skal i Under Åben Himmel. Vi drager ud og af sted på små rejser og ekspeditioner på jagt efter viden, indtryk og oplevelser i den natur, der ligger lige uden for døren.

Sprog og eksistens er en del af valgfagene på Ry Højskole