MUSIK PÅ RY HØJSKOLE

Lykken er at spille musik! At skrive en sang, at skabe noget helt nyt, at fyre den af på scenen og glemme sig selv og at gøre det hele sammen med andre, der også elsker at spille musik. 

På Ry Højskole fylder musik og sang rigtig meget. På de lange ophold i foråret og efteråret kan du få lov at fordybe dig i musikken med en masse sammenspil, kompetent og inspirerende undervisning og sjove og udfordrende musikprojekter, koncerter og festivaler.

Hvis du vælger musik som hovedfag i din første periode på skolen (altså de første 6 uger) vil du straks blive kastet ind i en stor koncertproduktion der fører frem med en forestilling der skabes sammen med teaterholdet.

Ud over hovedfaget Musik kan du også vælge de valgfagene partyband, musikproduktion og kor. 

Der er med andre ord rig mulighed for at have det sjovt og blive udfordret indenfor musikken på Ry Højskole.

Instrumenter og lokaler

Ry Højskole råder over nye og rigtig gode musiklokaler, lydstudie, masser af instrumenter, flere flygler, klaverer og musikcomputere til elektroniske musik og musikproduktion. Du må naturligvis også gerne medbringe dine egne instrumenter. 

Spil din egen musik

Undervisning i musik på Ry Højskole tager ikke sigte mod nogen optagelsesprøve, men vi hjælper dig gerne, hvis det er det, du vil. Vi ønsker først og fremmest at skabe musikere, der spiller godt og som skaber deres egen musik og finder deres eget udtryk. Vi spiller også covernumre for at lære de forskellige genrer at kende, og for at blive bedre til at beherske instrumenterne eller vores stemme. Teori, hørelære og rytmik indgår som en del af undervisningen, så vi kan få et fælles sprog og en fælles forståelse af musikken.

Ryskilde Festival

På hvert hold går vi i intenst musikhøjskole-mode og arrangerer vores egen festival, hvor skolens bands og musikhold har mulighed for at trykke den af, overfor et engageret og positivt publikum. Der er også mulighed for at være med til at lave lyd, scene, reklame, booking mm.

Undervisere

De faste undervisere samt gæstelærere på musikfagene har stor erfaring fra den musiske verden, både som udøvende musikere og undervisere. Alle er aktive musikere, der gerne deler erfaringer omkring koncerter, pladeindspilninger, optagelsesprøver og øvning.

Ønsker du at søge ind på konservatoriet, tilbydes sparring i det omfang det er muligt.

Få mere information om Ry Højskole

Hvis du har spørgsmål til Musikfagene på Ry Højskole eller til valgmulighederne på skemaet, er du velkommen til at skrive til os på kontoret@ryhojskole.dk eller ringe på 8689 1888. Du er også meget velkommen til at besøge os og få en rundvisning.

Du kan se billeder fra fag og dagligdag på skolens instagram

Få en rundvisning

Kom og besøg os og få en rundvisning: Oplev højskolen og hør mere om friluftsliv og mulighederne for at udvikle dig i og med naturen.

FAQ om musikproduktion

Sammensæt dit eget skema på Ry Højskole

Her kan du se hvordan et ugeskema på Ry Højskole ser ud.

Morgenmad 7.30-8.00
Morgensamling 8.00-8.45

Mandag

Tirsdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

8.45-10.15

HOVEDFAG

VALGFAG

HOVEDFAG

VALGFAG

FÆLLESTIME

Pause

10.30-12.00

Rengøring
10.30-11.00
Husgruppemøde 11.20-12.00

Fritid

HOVEDFAG

VALGFAG

FÆLLESTIME

Frokost 12.00-12.30

Mellem 12.30-15.30

Fællesrådsmøde kl. 12.45 – 13.15

VALGFAG
13.00 – 15.30

HOVEDFAG
13.00-15.30

Rengøring
12.30 – 13.10

Fællesmøde
13.15 – 14.00

Fritid

WORKSHOPS 
13.00-15.00

VALGFAG

Aftensmad 18.00-18.30

Fra 19.30-21.00

Husgruppemøde 

HOVEDFAG

Højskoleaften

Her ser du de fag, du kan vælge ud fra

Hovedfag

Nordisk Friluftsliv
Teater
Musik
Keramisk Design
Kunst 
Verden omkring os

Valgfag

Adventuresport
Analog foto
Band
Bæredygtigt tøjdesign
Dans
Film
Hot Skrot
Idræt
Impro teater
Keramik Intense
Klatring, kano og kajak
Kloden kalder
Kor
Krop og køn
Litteratur og skriveværksted

Lytteklubben
Musikproduktion
Nyheder vendt og drejet
Partyband
Rød keramik
Sensommersafari
Sprog og eksistens
Storyslam
Strik
Tegning
Under himlen
Verdensmad
Værk og vandring
Yoga

Yderligere forklaring til valg af fag på 1. og 2. periode

Ved tilmelding vælger man et af de 6 hovedfag (de blå fag). Valget gælder kun de første 6 uger (1’ periode) i efteråret og 7 uger på forårsholdet.

Hvornår vælger du fagene?
Efter ankomsten bliver du præsenteret for valgfagene. Du vælger først, når du er kommet.
I første periode er der også en række workshops, der skifter hver uge.

Hvad er med i hele forløbet?
I hele forløbet er der hver uge fællestimer og højskoleaftner med foredrag, koncerter og meget andet. Og i løbet af opholdet vil der være fordybelsesuger hvor vi tager på ture med hovedfag eller fordyber os på anden vis.

Hvor mange uger tilmelder man sig?
Om foråret kan man tilmelde sig det samlede 22 ugers forløb. Det gør næsten alle. Har man kun mulighed for at være med de første 7 uger eller de følgende 15, kan man vælger perioderne enkeltvis. Vælger man 7 uger, kan man ikke regne med en plads de følgende 15 uger.
Efterårskurset er på 18 uger, og man melder sig til det samlede forløb.

Fleksibelt højskoleophold
Forårsskemaet – og efterårsskemaet har samme struktur. Efter de første 6 eller 7 uger vælger alle igen nye fag. Ingen har på forhånd valgt fag til 2’ periode. Det giver dig god mulighed for at prøve en masse fag og vælge om undervejs i løbet af dit højskoleophold.

Suppler dit hovedfag med disse forskellige valgfag

ANALOG
FOTO

På Ry Højskole har vi et kæmpe arsenal af old-school fotoapparater, et ægte mørkekammer og analogt fremkaldeudstyr . Det er et kæmpe bøvl at arbejde med analog foto, men omvendt er glæden og det kunstneriske produkt det større, når du har gjort dig umage og lavet dit eget foto helt fra bunden. Du vil få undervisning i foto- og fremkaldeteknik og du vil få en række opgaver og benspænd, som skal udvikle dig som fotograf og skærpe dit blik på verden omkring dig. 

Dine venner spørger: “Hvor har du det ekstremt fede billede fra?”, hvortil du svarer “Det har jeg fucking selv lavet!”

Underviser: Søren

ADVENTURE
SPORT

I faget Adventure Race lærer og træner vi bl.a. kajak, kanosejlads, mountainbike, orienteringsløb efter GPS, kort og kompas. Her er det OK at du gerne vil vinde og være hurtigst! Her er der mulighed for tons, tempo og vindermentalitet. Faget ligger typisk fredag eftermiddag, hvor du har brug for at komme ud og få brændt noget energi af inden den står på weekend!. Kend dig selv og dine fysiske grænser bedre at kende på dette fag. 

BAND

Musik har en stor plads på Ry Højskole. Mange vil gerne spille og dyrke det musiske, selvom de ikke har musik som hovedfag. Derfor har vi band-valgfaget, hvor du kan dyrke musikken for…fuld musik! Du bliver bedre til at spille sammen med andre – og du bliver bedre på dit instrument/sang. Og måske finder du endda sammen i en band-konstellation, som holder ved efter dit højskoleophold. Undervisningen veksler mellem teori, sangskrivning, indspilning og koncerter. 

Undervisere: Jeppe og Jesper

BRÆTSPIL

Det er fredag eftermiddag. Du har lyst til at have det sjovt på en stille og rolig måde… Du har derfor meldt dig til valgfaget BRÆTSPIL! Her skal du og en lille gruppe af dine højskolevenner lære og spille de vildeste og bedste brætspil, som denne verden har at tilbyde. Ind i mellem vil din underviser afbryde spillet og lave øvelser, som gør at det du troede bare var brætspil pludselig handler om psykologi, roller, gruppedynamik og vindermentalitet. Kort sagt: Mega hyggeligt, mega sjovt og faktisk et fag hvor du lærer noget nyt om dig selv og dine venner. 

Underviser: Jesper

BÆREDYGTIGT
TØJDESIGN

I bæredygtigt tøjdesign kan du arbejdet med syning af tøj og tasker i genbrugsmaterialer og nyt stof. Vi tegner mønstre af efter vores ynglingstøj og du kan lære at lave mønstre ud fra dine mål.

Underviser: Annette

DANS

Tag på højskole og vælg dans som valgfag: At danse er at slippe kroppen fri, være nærværende og opmærksom. Vi dykker ned i en verden uden ord og kommunikerer i stedet for med vores kroppe.

Underviser: Eliza

EFTERÅRS
SAFARI

Efterårssafari er et friluftslivsfag som du kan vælge, hvis du ikke har friluftsliv som hovedfag. Efterårssafari er mødet med naturens skiftende farver og stemninger, action på mountainbikes i himmelbjergene, roen på en drivende tømmerflåde, tidløshed i kajakken, uvisheden når naturen ikke passer til kortet, kicket når vi mister fodfæstet, og lettelsen når rebet griber os.

Underviser: Johan og Torben

FILM

Vi skal se film! De bedste film! Nye film og klassikere! Skøre film, sjove film, skæve film og de mest banebrydende dokumentarfilm! Det handler om at forstå verden og mennesket igennem film. Det handler om filmens fortællesprog, dens dramaturgi, scenografi, karakterer og konflikt. Vi låner den utrolig hyggelige Ry Biograf og tager måske en hovedpude med, så vi sidder ekstra godt. 

Underviser: Brian

HOT
SKROT

Hot skrot er et fag, hvor din bevidsthed om hvad du og andre kasserer skærpes. Du arbejder med indsamlet skrammel og genbrugsting, møbler, lamper, stof, dippedutter og dingenoter, rendestensaffald mm.

IDRÆT

Idræts-tons er faget, hvor vi konstant er på jagt efter den sjovest mulige vej til den højest mulige forbrænding/puls. Vi skal spille kendte og ukendte boldspil, lege og kæmpe om bolden eller om at fange hinanden.

IMPRO
TEATER

Impro er sjovt, umiddelbart og her øver man sig for alvor i at slippe kontrollen. Meeeeen, vi starter stille og roligt, får skabt et trygt og godt rum til at prøve noget af, fejle og prøve af igen.

KERAMIK
INTENSE

Faget er en bred introduktion til det at arbejde med ler. Det har som de andre fag i feltet udgangspunkt i kunsthåndværket.
Du arbejder med de grundlæggende teknikker som drejning, plade – og pølsemetode.

KLATRING,
KANO & KAJAK

3 x K tager udgangspunkt i basisteknikker i kano, kajak og klatring. Efter en introduktionsperiode kan du arbejde videre med basis, eller vælge at fordybe dig i nogle af de teknikker og færdigheder, der kræves til kano, kajak og træklatre-instruktøruddannelser.

KLODEN
KALDER

I Kloden Kalder undersøger vi, hvad der sker med naturen rundt omkring på kloden lige nu – og hvad vi kan gøre ved det. Faget består af to dele: en virtuel rejse til nogle af jordens brændpunkter, og en række praktiske undersøgelser af alternativer til forbrugssamfundets smid-væk kultur.

KOR

Alle kan være med. Vi synger meget. Vi kan rigtig godt lide at synge. Og derfor er Rytmisk kor placeret sådan så næsten alle har mulighed for at deltage. Det gør langt de fleste også, så en korprøve er næsten som en fællestime.

KROP
& KØN

Alle kender til at have en krop og et køn, men vi har ikke altid den samme oplevelse af, hvad det vil sige at have en bestemt krop eller et bestemt køn. I faget Krop & Køn skal vi undersøge, hvilke forestillinger og forventninger, der gennemstrømmer både samfundet og os selv, når det kommer til kroppen og kønnet.

KUNST

Tegning og Maleri og Keramik er hovedfagene indenfor området Kunst og Form på Ry Højskole. De har forskellige navne afhængig af perioden de tilbydes i. Du kan følge dem alle, eller nøjes med et eller to. Foruden hovedfagene kan du vælge en række kreative sidefag.

LITTERATUR &
SKRIVE-
VÆRKSTED

“Jeg kan få lige så meget ud af Anders And som af Shakespeare”. Sådan sagde forfatteren Dan Turéll om litteratur. Men han sagde også, at litteratur er for alle. Skriveværkstedet på Ry Højskole er et skrivekursus for alle, hvad enten du drømmer om at blive forfatter, journalist eller bare gerne vil blive bedre til at skrive. 

LYTTEKLUBBEN

I Lytteklubben er sansning og opmærksomhed i forgrunden, når vi sammen udforsker, hvad det vil sige at lytte. I faget præsenteres forskellige lytteteknikker, og vi øver os i både at gå nysgerrigt til værks og lytte aktivt, men også trække os tilbage, give plads og lytte passivt. 

MUSIK-
PRODUKTION

Musikproduktion arbejder vi med elektronisk musik (f.eks. dub step), lag-på-lag-produktion, (som de fleste gør I deres hjemmestudier) og fuld bandindspilning, hvor alt er mic´et op.

MUSIK-
TEATER

I Musikteater skal vi forene musikkens og teatrets sprog i en forestilling, hvor kunstarterne gensidigt beriger hinanden. Vi arbejder og udvikler materialet sammen med musikerne undervejs, men øver os og skaber teaterdelen i teatersalen.

NYHEDER
VENDT &
DREJET

PARTYBAND

Partyband er et valgfag, hvor vi spiller de allernyeste hits, også dem som alle elsker at hade.Sangere, instrumentalister, øvede og begyndere. Partyband er for alle uanset niveau. Vi spiller lette, overskuelige numre, hvor alle kan være med.

RØD-
KERAMIK

RY &
RAKU-LER

På sensommerskolens keramikhold inviterer vi til drama i haven, når vi brænder vores færdige værker i enten Smoke-fire-tønden eller i den lille gasfyrede Raku-ovn.

SENSOMMER-
SAFARI

I sensommer-safari får du både en introduktion til kajak, kano, klatring og mountainbike og en guide til nogle af områdets ’skønhedspletter’. På mountainbike til de syv badesøer eller Danmarks Tag. Morgen- eller aftentur i kano eller kajak og en tur op i de høje bøgetræer, så langt modet rækker.

SPROG &
EKSISTENS

STORYSLAM

STRIK

TEATER

Måske du er nysgerrig på at udvikle dit talent yderligere, måske du aldrig har stået på en scene før. Det kan være du har lyst til at prøve at råbe højt og udforske din vildskab eller bare skubbe en smule til grænserne og modet og lære dig selv, din stemme og din krop lidt bedre at kende.

TEGNING

De fleste af os har mindst ti års erfaring med tegnekunsten fra barndommen. Mange stopper dog, og siden begynder nogle at erklære, at de ikke kan tegne. I faget tegning arbejder vi ud fra den betragtning, at hvis du kan holde på en blyant, kan du også tegne.

TRÆ-
VÆRKSTED

VÆRK &
VANDRING

Vandring har været brugt som et værktøj til at sætte tankerne i gang af mange store tænkere: Både Kant, Nietzsche, og Kierkegaard har alle vandret for få tankerne på gled. Sammenhængen mellem tænkning og vandring illustreres i det danske ord tankegang

VERDENSMAD

Bæredygtig madlavning, smagsløg og fantasi. Med Ry Højskoles kokke som undervisere, arbejder vi med tyrkisk, asiatisk, mellemøstlig eller måske helt almindelig dansk mad – med et twist. Vi øver os i bæredygtighed og genanvendelse og minimering af madspild. Men først og sidst arbejder vi med at bruge smagsløgene og fantasien.

VINTER-
SAFARI

I vintersafari skal vi ud og undersøge muligheder for friluftsliv i den danske vinter. Måske på ski, rulleski, skøjter, mountainbike eller kælk. Måske på kortere vandreture en tidlig morgen eller en frostklar nat. Vi skriver måske, fordi vi indretter os efter vejret.

UNDER-
HIMLEN

Ordet safari kommer fra swahili og betyder ekspedition, jagt – eller karavanerejse. Og det er det vi skal i Under Åben Himmel. Vi drager ud og af sted på små rejser og ekspeditioner på jagt efter viden, indtryk og oplevelser i den natur, der ligger lige uden for døren.

YOGA

Yoga er ro og nærvær, sved på panden og smidighed, tid til at mærke hvordan du har det i din krop lige nu. Yoga er en måde at give dig selv opmærksomhed, og en øvelse i at være til stede lige nu og her. Vi skal arbejde med afslapning og vejrtrækning, der gør os bevidste på energien, der strømmer i kroppen.

Musik på Ry højskole

I sommeren 2018 stod Ry Højskoles nye musiklokaler klar. I bygningen Bakkehuset finder du derfor to helt nye musiklokaler med tilhørende lydstudie. Du har adgang når du vil, og ingen kan høre dig øve.

Scroll to Top
Analog Foto

På Ry Højskole har vi et kæmpe arsenal af old-school fotoapparater, et ægte mørkekammer og analogt fremkaldeudstyr . Det er et kæmpe bøvl at arbejde med analog foto, men omvendt er glæden og det kunstneriske produkt det større, når du har gjort dig umage og lavet dit eget foto helt fra bunden. Du vil få undervisning i foto- og fremkaldeteknik og du vil få en række opgaver og benspænd, som skal udvikle dig som fotograf og skærpe dit blik på verden omkring dig.

Dine venner spørger: “Hvor har du det ekstremt fede billede fra?”, hvortil du svarer “Det har jeg fucking selv lavet!

Underviser: Søren

Analog Foto er en del af valgfagene på Ry Højskole